Із Одеси – з яскравими враженнями та грамотами

З 18 по 20 квітня в колоритному м. Одеса на базі соціально-гуманітарного факультету Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічного університет імені К. Д. Ушинського» відбувся II етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Психологія». Випробувати свої сили цьогоріч приїхали 48 учасників, для яких «Психологія» не є спеціальністю.

Наш університет представляли здобувачі вищої освіти факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Коваленко Вікторія (2 курс, спеціальність 016 Спеціальна освіта) і Тихонюк Мар’яна (3 курс, спеціальність 012 Дошкільна освіта). Майбутні фахівці в перший день олімпіади презентували та захищали проекти на тему «Психологічні засади професійного спілкування», а другого дня – виконували тестові завдання з психології та розв’язували психологічні ситуації.

Наші здобувачі вищої освіти були відзначені грамотами у номінаціях: «Психологічна грамотність» (Коваленко Вікторія) та «Наукова обґрунтованість відповідей» (Тихонюк Мар’яна).

За можливість отримати незабутні враження від колоритної Одеси майбутні фахівці вдячні рідному Бердянському державному педагогічному університету.

Наталя Цибуляк,
доцент кафедри прикладної психології та логопедії
Світлини з архіву кафедри прикладної психології та логопедії

 

Історичний квест: «Стежками рідного міста»

19 квітня при підтримці викладачів кафедри історії та філософії (https://bdpu.org.ua/en/faculties/gef/structure-gef/kaf-istor/) та студентів гуманітарно-економічного факультету (https://bdpu.org.ua/en/faculties/gef/) відбувся квест, присвяченний історії нашого міста.  Організатори заходу – старший викладач кафедри історії та філософії ГЕФ Королевська Ю.Ю та голова волонтерського сектору студентської ради ГЕФ Марія Тохтамиш. Студенти 1 курсу гуманітарно-економічного факультету були волонтерами та суддями на локаціях.

У квесті брали участь 9 команд: учні старших класів шкіл, гімназії та ліцею. Квест складався з 8 локацій, на яких учасники мали виконати певні завдання, а саме: «Десант» , де учні мали розгадати загадку,у якій була зашифрована історична постать, «Зоркій» – на цій локації потрібно було зробити оригінальне селфі з пам’ятником, «Бичок» –  учасникам потрібно було пройти тестові завдання пов’язані з історією Бердянську, «Хавкін» – потрібно зібрати пазл та сказати, що у зображеній будівлі було раніше, «Ботінкі» -командам був наданий текст про історію міста, у якому потрібно було вставити пропущені слова, «Воєнкомат» – один учасник з команди мав називати пам’ятники міста та присідати одночасно, «Воронцов» – капітан команди мав показати певну історичну постать або пам’ятник іншим учасникам команди, «Шмідта» -потрібно було встановити співвідношення вулиць міста.

Перемогу отримала команда ЗОШ№1, друге місце зайняла команда ЗОШ№ 2, а третє – учні 8 школи. Всі учасники квесту отримали призи, грамоти та сертифікати від піцерії «Nemo».

Студрада гуманітарно-економічного факультету

Призове місце на конкурсі студентських наукових робіт з «Професійної освіти»

До участі у другому турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Професійна освіта» була подана робота студентів факультету фізико-математичної комп’ютерної та технологічно освіти Медведенко Валетини та Мержевського Руслана на тему: «Розробка інформаційного ресурсу для вивчення дисципліни «Історія інформатики»», науковий керівник роботи професор, доктор педагогічних наук Хоменко Віталій Григорович. За інформацією сайту УІПА всього було подано 72 студентські роботи які проходили рецензування. За результатами рецензування було відібрано 22 кращих наукових роботи. Робота наших студентів в даному рейтингу займала 5-у позицію. 18 квітня в Українській інженерно-педагогічній академії, проходила науково-практична конференція з захисту робіт претендентами на перемогу.

Наші студенти Медведенко Валентина та Мержевський Руслан на високому рівні представили свій проект, який викликав велику зацікавленість журі, про що свідчило жваве обговорення та велика кількість запитань на які студенти з задоволенням відповідали. В результаті захисту проекту наші студенти вибороли 3-е призове місце! Щиро вітаємо переможців і їх наукового керівника. Та бажаємо подальшої плідної роботи.

(кафедра комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики БДПУ)
Світлини з архіву кафедри

 

 

ІІ етап всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності початкова освіта

Ранок 18 квітня ц. р. в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка розпочався із зустрічі та реєстрації учасників ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Початкова освіта». Випробувати свої сили цьогоріч приїхали 57 учасників із 29 ЗВО України, що готують фахівців із початкової освіти.

Урочисте відкриття Олімпіади розпочалося з вітального слова проректора з наукової роботи, доктора фізико-математичних наук, професора Івана Конета, який розповів про історію педагогічного факультету та університету загалом, а також наголосив, що минулого року відсвяткували 100-річчя з дня заснування закладу освіти — перших 100 років успіху. Іван Михайлович представив  присутнім склад журі й апеляційну комісію – 16 провідних науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти України, а також побажав наснаги та перемоги.

Наш університет представляли студентки 41 групи – Оксана Малюга та Ангеліна Захряпа. Майбутні фахівці в перший день олімпіади виконували тестові завдання з педагогіки та методик початкового навчання, а другого дня – демонстрували фрагмент уроку для учнів початкової школи. Наші студенти були відзначені грамотами у номінаціях: «Ініаціативний підхід» (О. Малюга) та «Ентузіазм» (А. Захряпа).

Перебування у місті Кам’янець-Подільському запам’яталось також цікавими екскурсіями, які підготували для учасників олімпіади.

 

а можливість отримати незабутні враження від мальовничих краєвидів України та досвід олімпійських змагань майбутні фахівці початкової освіти вдячні ректору БДПУ, професору Ігорю Богданову https://bdpu.org.ua/management-university/bogdanov/  та викладачам ФППОМ https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/structure-fppom/kaf-poch-osvity/ .

 

Оксана Малюга,
студентка 41 групи ФППОМ

Світлини з архіву автора

БДПУ прийняв всесвітній челендж – «#Trashtag»

Студенти та викладачі БДПУ кинули виклик сміттю: 20 квітня ц. р.  була проведена акція з ініціативи і підтримки ректорату університету в межах екологічного фестивалю «AzovGreenFest» та всесвітнього флешмобу з прибирання #Trashtag. Також дійство було приурочено до «Дня Землі», який відзначається 22 квітня.

Акцію підтримали адміністрація Приазовського національного природного парку (ПНПП) та Бердянське відділення ПНПП, інспектори якого супроводжували та допомагали збирати сміття і вивозити з території регульованої рекреації, ландшафтного заказника місцевого значення «Оголовок Бердянської коси».

Студенти факультету фізичного виховання та факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти, а також викладачі кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології разом із інспектором НППП протягом кількох годин «боролися зі сміттям» вздовж берегової смуги ландшафтного заказника.

Підкріпившись смаколиками, які люб’язно надав профком університету (голова – Віталій Лола), розтягнувшись шеренгою, озброївшись робочими рукавицями та пакетами, активісти зібрали понад 600 літрів різноманітного сміття пройшовши лише 1 км. Серед відходів було виявлено багато скляних, металевих та  пластикових пляшок, поліетиленових пакетів, риболовних сіток та багато іншого. Саме такий спектр твердих побутових відходів завдає найбільшої шкоди навколишньому середовищу та живим істотам. Слід пам’ятати, що сміттю місце на смітнику, а смітника – на переробці!

Також був влаштований невеличкий суботник із благоустрою університетської бази відпочинку, де студенти показали, як вони можуть працювати гуртом, підтримуючи бадьорий робочий дух,  допомагаючи один одному.

Супроводжували студентів-активістів викладачі кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології факультету фізичного виховання Віталій Гнатюк та Ірина Расторгуєва, яка приєдналася до акції разом зі своєю сім’єю.

БДПУ передає всесвітній челендж з прибирання сміття «#Trashtag» жителям Бердянська.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами Віталія Гнатюка)

 

 У складі експертної комісії…

Із  15 квітня по 17 квітня ц. р. у Кременчуцькому педагогічному коледжі імені А. С. Макаренка завідувач кафедри початкової освіти Алла Крамаренко (https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/structure-fppom/kaf-poch-osvity/composition-kaf-poch-osvity/kramarenko/ ) разом із завідувачем методичного кабінету Ржищівського гуманітарного коледжу, викладачем вищої категорії Наталією Рябоконь працювала у складі експертної комісії з проведення чергової акредитаційної експертизи підготовки молодших спеціалістів зі спеціальності 5.01010201 «Початкова освіта».

Зазначимо, що з 1987 року Коледж очолює як директор, а нині як виконуючий обов’язки директора Заслужений працівник освіти, відмінник освіти, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня Іван Гальченко. Презентуючи заклад, Іван Гальченко, а також заступник директора з навчальної роботи – канд. пед. н. Віктор Шакотько, завідуюча відділення початкової освіти  Юлія Ступак із гордістю демонстрували здобутки власних вихованців, їх призові місця, які вони посіли поза межами області, навіть – за кордоном. Комісія отримала позитивні враження від відвідування модернізованого дитячого закладу оздоровлення та відпочинку «ЕРУДИТ», призначеного також для системної освітньої роботи по підготовці до участі у Всеукраїнських учнівських, студентських олімпіадах та конкурсах Малої академії наук учнів шкіл Полтавської області та студентів коледжу.

У контексті демонстрації власних здобутків із впровадження Концепції НУШ викладачі коледжу представили тренінгові заняття з педагогіки, захист педпрактики студентів, а також запропонували відвідати відреставрований педагогічно-меморіальний музей імені Василя Сухомлинського, що у Павлиші Онуфріївського району, оскільки сучасна концепція Нової української школи бере витоки з педагогіки Сухомлинського – це є повага до особистості, її гідності, партнерство вчителя й учня.
Приємно, що теперішній директор продовжує використовувати педагогічні практики Сухомлинського. А відвідувачі мають нагоду переглянути педагогічний скарб педагога-гуманіста, скореговувати власну педагогічну діяльність в умовах НУШ за здобутками В. Сухомлинського.

У цілому робота експертної комісії пройшла на відповідному рівні. Разом з тим, завідувач кафедри мала нагоду поспілкуватися зі студентами коледжу, розповісти про БДПУ та запросити на навчання.

«Університетське Слово»
(за матеріалами кафедри початкової освіти)

Світлини з архіву кафедри

 Гідно представляючи БДПУ…

18-19 квітня ц. р. у Мелітопольському державному педагогічному університеті відбувся ІІ тур Всеукраїнської олімпіади з дисципліни «Розробка мобільних додатків».

Олімпіада тривала два дні. У перший день проводився теоретичний тур, а другого дня було організовано практичний тур, на якому всі учасники мали змогу презентувати власті мобільні додатки.

Бердянський державний педагогічний університет гідно представляли студенти факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти: Микита Лаврик, Андрій Саліонов та Роман Малий.

Студент факультету фізико-математичної комп’ютерної та технологічної освіти БДПУ Андрій Саліонов успішно виконав завдання теоретичного туру та продемонстрував практичні навички з розробки мобільних додатків і був нагороджений дипломом ІІІ ступеня. Науковий керівник – доцент кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики Максим Петрович Павленко.

Завідувача кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики професор Віталія Григоровича Хоменка було запрошено до складу журі олімпіади.

Необхідно відзначити високий рівень організації всеукраїнської олімпіади. Для студентів з усієї України було організовано екскурсійну програму історичними місцями та проведено турнір із боулінгу.

Максим Павленко
кафедра комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні й інформатики БДПУ
Світлини з архіву кафедри

 

 Із Умані – перемогою!

15-17 квітня ц. р. в Уманському державному педагогічному університеті ім. П. Тичини відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Технологічна освіта», в якій взяли участь 128 студентів з 22 провідних закладів вищої освіти України.

Бердянський державний педагогічний університет представляляла команда, до складу якої війшли студенти факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти Наталія Корзун та Олена Джансиз.

Людмилу Даннік – к. п. н., доцента кафедри професійної освіти, трудового навчання та технологій було запрошено до складу журі Всеукраїнської студентської олімпіади.

Із метою виявлення рівня теоретичної і практичної компетентності майбутніх учителів трудового навчання, у програму олімпіади були включені такі етапи конкурсу:

  • тестування з професійно-орієнтованих дисциплін;
  • проведення фрагментів уроків;
  • захист творчих проектів.

Тематика конкурсних завдань вимагала від студентів-учасників олімпіади, крім знання теоретичного матеріалу, показати здатність мислити, аналізувати, приймати рішення щодо напрямку розрахунку та обґрунтування прийнятого рішення.

За результатами, отриманими учасниками впродовж олімпіади,  магістрантка Олена Джансиз посіла 3 призове місце, отримавши грамоту та грошову премію, яку вручив Голова асоціації «Наукових та практичних працівників технологічної освіти», професор Олександр Коберник.

Варто зазначити, що на перемогу нашої команди працював весь колектив  кафедри професійної освіти, трудового навчання та технологій під керівництвом завідувача  кафедри, доцента Валентини Перегудової.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами кафедри)