Обговорювали питання здорового способу життя на Міжнародній конференції у Вроцлавському університеті

23-24 травня відбулася щорічна Міжнародна наукова конференція “Zdrowie i style źycia – Wrocław 2019” у Вроцлавському університеті, членом Програмного комітету якої була доцент кафедри економіки, підприємства та фінансів к.е.н. Т.П.Несторенко.

Вже третій рік поспіль науковці БДПУ презентують своїм закордонним колегам результати досліджень. В цьому році була представлена спільна робота “Economic impact of health resort on a host city” (автори – к.е.н., доц. Тетяна Несторенко, к.е.н., доц. Олена Токаренко, БДПУ, к.е.н., доц. Олександр Несторенко, Торгова академія в Братиславі).
Особливе враження справила постерна секція (sesja plakatowa) – за півгодини можна поспілкуватися з декількома авторами постерних презентацій результатів своїх досліджень.
Й незабутні враження – від прогулянки центром міста Вроцлав!

За матеріалами гуманітарно-економічного факультету

Світлини: Тетяна Несторенко.

Зйомки соціального ролика

Сьогодні, 30 травня, учасники програми Access (школярі місцевих шкіл) разом із доцентом ФФСК, кандидатом філологічних наук Богданою Салюк відвідали навчальну лабораторію телерадіожурналістики БДПУ у 4 корпусі.

Мета їхнього візиту – це ознайомлення з професією журналіста, перші проби у цій ролі та виготовлення власного медіапродукту англійською мовою. У контексті проекту соціальних відеороликів «Соціальні проблеми очима підлітків» учні обрали ту з соціальних тем, яка їх хвилює. Відтак вони написали сценарій і розповідали про проблеми аборту як питання особистого вибору жінок і законодавства країн світу, глобального потепління і шляхи його призупинення, про причини і наслідки зменшення населення України останніми роками, про ейджизм як сучасну форму дискримінації людини за віком, про футбол як популяризатора активного і здорового дозвілля. Доцент кафедри соціальних комунікацій Роман Костромицький та завідувач навчальною лабораторією телерадіожурналістики Дар’я Федосова допомагали дітям зі зйомками їхніх роликів. Викладачі вчили школярів користуватися суфлером та працювати перед відеокамерою.

Багатьом учням такий підхід до створення якісного телепродукту сподобався і деякі з них після закінчення школи вже мають намір вступати до нашого університету.

Довідка: Проект Access є міжнародною програмою, що реалізується у понад 80 країнах світу. В Україні він успішно впроваджується міжнародною неприбутковою організацією ‘Project Harmony, Inc.Ukraine’ і фінансується Державним департаментом Сполучених Штатів Америки. У Бердянську проект Access реалізовується на базі факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ.

 

 

Сергій Сінча,
студент 3-ж групи ФФСК
Світлини автора

Ні дня без нових знань та цікавих знайомств

20-21 квітня ц. р. студентка 3 курсу спеціальності «соціальна робота» Наталя Рибнікова пройшла конкурсний відбір і стала учасницею першої англомовної Україно-Датської конференції з прав людини, організованої за підтримки Ліберальної демократичної ліги України*, Датської ліберальної молодіжної організації**, Датської соціал-ліберальної політичної молодіжної організації*** (Київ, Україна).

До участі було відібрано по одному представнику з кожної області України задля збереження різноманіття в думках та поглядах. Спікерами конференції виступили Дарія Гірна, Ольга Жмурина, Дана Павличко, Світлана Заліщук, Олена Сотнік, Богдан Бондаренко, Ірина Троян, Олена Шевченко, Артем Шуров, Дозефіна Даєр, Валерия Белоног, Андрей Колобов, Даня Столбунов.

У межах конференції проходили різноманітні воркшопи та панельні дискусії з відомими українськими та іноземними експертами. Темами конференції були демократія, свобода слова, вибори, вплив соціальних мереж на суспільство, молодіжний активізм, права людини та, права меншин тощо.

Протягом двох днів молоді українці з різних регіонів і гості з Данії мали можливість обговорити найгостріші проблеми сучасної України, послухати експертів-практиків, сучасні виклики для України у сфері свободи слова; як молодь через соціальні мережі може ефективно донести свою думку до влади та громади загалом; участь молоді у виборчих процесах; як долати стереотипи та створювати насправді інклюзивне суспільство з комфортним та безпечним простором для кожної людини.

Не менш важливі питання розглядалися під час панельної дискусії “Молодь, зміни та антикорупція”, одним з учасників якої став лідер National Youth Council of Ukraine – NYC Ukraine Andriy Kolobov. Він розповів про роль, досвід та найближчі кроки Національної молодіжної ради України, зокрема, й у підвищенні рівня участі молоді в процесах прийняття рішень на різних рівнях та виклики, з якими можуть стикатися молоді люди на цьому шляху. а також обмінятися досвідом залучення молоді до політики та активізму!

Важливо зазначити, що конференція пройшла на високому організаційно-практичному рівні, були запрошені професіонали у сфері побудови демократичних відносин як України, так і Данії. Було дійсно цікаво та по-справжньому професійно і дружньо!

Організаторами Україно-Датської конференції з прав людини виступили:

* Liberal Democratic League of Ukraine (ЛДЛУ) – неурядова неприбуткова організація, що об’єднує українців нової генерації для розбудови ліберальної демократії.

** DK Venstres Ungdom – VU – датська ліберальна молодіжна організація, метою якої є підтримка демократії, партисипації молоді, а також її адвокації у межах як політичної системи Данії, так і внутрішньопартійної структури. Venstres Ungdom діє як платформа, що дає змогу голосам молодих лібералів бути почутими під час публічних дискусій, з головною метою – підвищити рівень значення молоді у суспільстві.

*** DK Radikal Ungdom – датська соціал-ліберальна політична молодіжна організація, головними цілями якої є захист навколишнього природного середовища, покращення системи освіти, гармонізація гуманітарної та міграційної політики, а також посилення відносин з Європейським Союзом. Radikal Ungdom діє, аби підтримувати ідеї різноманіття та демократії як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Наталя Рибнікова,
студентка 3-го курсу
спеціальності «соціальна робота» ФДССО
світлини з архіву автора

 

Майбутні соціальні працівники На national media talk

У 20-х числах травня здобувач вищої освіти зі спеціальності «Соціальна робота» Наталія Рибнікова брала участь у другій національній конференції «National media talk – відверта розмова про медіа між виборчими перегонами» за підтримки проекту USAID «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією Internews. Учасниками конференції були відомі медіа експерти України та світу, представники різних медіа України («Opinionua.com», «Цензор. нет», 5 канал, радіо «Свобода», «TNS Україна», «Pluse One», «ICTV») та тільки 6 представників з числа здобувачів вищої освіти України, один з яких наша студентка.

Конференція була присвячена викликам сучасних медіа в Україні та їх важливості під час передвиборчого процесу. Джиліан Маккормак, Директорка програм Інтерньюз в Україні відкрила конференцію та зазначила, що «Навколо нас багато непевностей. Чи парламентські вибори відбудуться 21 липня? Які партії будуть брати участь? Хто переможе? Чи зміниться виборче законодавство? Яким буде новий президент? Пересічні громадяни рідко отримують особливий доступ до політиків та посадовців на відміну від журналістів. Тому важливо, щоб журналісти скористались таким привілейованим доступом до влади».

Сьюзан К. Фріц, Директорка Місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні і Білорусі, пояснила учасникам чому в умовах розбудови демократії, медіа відіграють дуже важливу роль: «Медіа необхідні для чесних та справедливих виборів. Бо вони підтримують відкритий процес, у якому виборці отримують адекватну інформацію для того щоб зробити свій вибір. Медіа мають бути високо професійними, точними і безсторонніми у висвітлені подій. Бо інакше вони просто не зможуть виконувати свій обов’язок перед суспільством».

Ключовим спікером конференції у 2019 році стала письменниця, лауреатка премії ім. Тараса Шевченка, Оксана Забужко. За її словами, журналістика помирає, «відбувається перехід репортажу з розповідей, монологів очевидця у бомбардування інформацією у новинному форматі. Ця зміна збіглась із тенденціями більш глибинними, а саме з синтезом політики та медіа у форматі маркетологічному. Сьогодні ми спостерігаємо перехід на рейки «маніпулятивної розважальності».

На відкритті конференції також відбулася презентація матеріалу від Детектор медіа про аналіз медіа під час виборів 2019. Згідно з його висновками, регіональні реформовані медіа досі залежать від представників влади, але рівень пропаганди значно знизився.

Участь здобувачів вищої освіти зі спеціальності «Соціальна робота» у подібних заходах – дуже важлива, адже така форма неформальної освіти допомагає бути медіаграмотним та критично оцінювати будь-яку інформацію.

Наталя Рибнікова,
здобувач вищої освіти зі спеціальності «Соціальна робота»
ФДССО
світлини з архіву автора

 

Університетські змагання з легкоатлетичної комплексної естафети

Сьогодні, 29 травня, на Приморській площі відбулися змагання з легкоатлетичної комплексної естафети серед студентів усіх факультетів БДПУ. Цей захід входить до загального переліку дисциплін з університетської спартакіади, що вивчаються упродовж навчального року. Комплексна естафета стала завершальним етапом спортивних заходів.

Першими стартували юнаки від пам’ятника торпедному катеру, що розташований біля 5-го корпусу. Вздовж Приморської площі вони пробіги дистанцію протяжністю у 200 метрів. Після чого естафету передали дівчатам, які за правилами мали подолати дистанцію у 100 м. І так по колу.

Загалом, змагання поділялися на дві підгрупи: перша – це студенти факультету фізичного виховання, друга – всі інші факультети. Це залежало від рівня фізичної підготовки учасників. Відповідно, судді і оцінювали кожну з підгруп окремо. Головним суддею змагань став старший викладач кафедри фізичного виховання Руслан Літус. Секретарем був викладач кафедри теорії та методики фізичного виховання, заступник декана ФФВ з декана з соціально-виховної роботи – Вадим Самойленко.

За результатами естафети, п’яте місце з результатом 1 хв. 48 сек. у міжфаховій категорії зайняла збірна команда факультету ФДССО. Четверте місце отримали студенти ФФСК, які подолали дистанцію за 1 хв. 45 сек. Третє місце, із часом 1 хв. 43 сек., отримала команда з ФППОМ. Другими стали студенти ГЕФ з результатом 1 хв. 39 сек. Переміг факультет ФФМКТО, який фінішував першим за 1 хв.38 сек.

Серед студентів факультету фізичного виховання, за результатом естафети місця розподілили наступним чином:

I місце – 3 курс (1 хв. 31 сек.)

II місце – 1 курс (1 хв. 32 сек.)

III місце – 2 курс (1 хв. 37 сек.)

За традицією, профспілковий комітет БДПУ на чолі з доцентом БДПУ –  Віталієм Григоровичем Лолою, підготував солодкі призи. Переможцям та учасникам естафети вручили їх під час нагородження. Також, трійка призерів у кожній підгрупі отримали грамоти за підписами декана ФФВ Сергія Кушнірюка та його заступника Кирила Пономаренка. Всі викладачі факультету фізичного виховання також долучились до підготовки учасників естафети.

Дар’я Федосова,
асистент кафедри соціальних комунікацій
Світлини автора

Відроджена традиція

У рамках проходження фольклорної практики студенти першого курсу факультету філології та соціальних комунікацій 28 травня здійснили поїздку до краєзнавчих музеїв міст Гуляйполе та Пологи.

Першокурсники мали можливість ґрунтовніше познайомитися з історією нашого краю (цьому сприяли як артефакти різних історичних періодів, так і емоційні й змістовні розповіді екскурсоводів названих музеїв). Важливим є той факт, що три співробітники краєзнавчого музею міста Пологи є випускниками нашого вузу, про що вони наголосили в розповідях нинішнім студентам.

Ще одне прилучення до вітчизняної матеріальної та духовної культури збагачує нас, нагадує нам наше коріння, вселяє гордість за належність до народу України.

Висловлюємо щиру вдячність за надану можливість такої поїздки адміністрації нашого університету, ректору проф. Богданову І.Т., та маємо надію на майбутні подорожі.

Валентина Школа,
кандидат філологічних наук,
доцент кафедри української та
зарубіжної літератури та
порівняльного літературознавства БДПУ

Науково-методичний семінар в Катовіце

22 травня ц.р. в рамках реалізації угоди про співробітництво між Вищою технічною в Катовіце та Бердянським державним педагогічним університетом відбувся науково-методичний семінар «Моделі систем
освіти країн Європейського Союзу».

Учасники семінару, серед яких була доцент кафедри економіки, підприємництва та фінансів к.е.н. Тетяна Петрівна Несторенко, представили аналіз систем освіти країн ЄС. Польські колеги поділилися досвідом реформування системи освіти в Польщі, суттєві зміни в якій стартували 1 жовтня 2018 р.

Організація та проведення даного семінару стали можливими завдяки участі представників БДПУ в програмі мобільності викладачів, що реалізується між нашим вишем та Вищою технічною школою в Катовіце (в рамках ERASMUS+).

 

За матеріалами гуманітарно-економічного факультету

Світлини: Тетяна Несторенко.

Занурення у юнгіанське консультування

Минулої суботи, 25 травня, викладачі кафедри прикладної психології та логопедії факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти  Ганна Лопатіна, Ольга Сербова та Наталя Цибуляк взяли участь у  III Всеукраїнській науково-практичній конференції “Юнгіанське консультування: теорія і практика”, яка була організована Київським юнгіанським інститутом та Навчально-науковим інститутом психології Університету “КРОК”.

Наші викладачі  мали можливість відвідати понад 25 майстер-класів,  які були різноманітні за змістом і спрямованістю.

Щиро дякуємо за яскраву, помітну в житті психологічної спільноти науково-практичну подію!

 

За матеріалами кафедри прикладної психології та логопедії

Світлини з архіву кафедри прикладної психології та логопедії

 

Дарувати радість дітям — легко!

Стало доброю традицією, що студенти ІІ курсу спеціальності «Дошкільна освіта» з нагоди Всесвітнього Дня захисту дітей щорічно організовують яскравий і захоплюючий захід – спортивні розваги для дітей закладів дошкільної освіти м. Бердянська. Під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента кафедри дошкільної освіти Надії Андріївні Кот майбутні вихователі продемонстрували практичні навички вивчення курсу «Теорія та методика фізичного виховання та валеологічної освіти».

Спортивні розваги дуже подобаються дошкільникам насамперед тому, що об’єднують їх спільними переживаннями, дарують відчуття перемоги. А головне – спортивні розваги допомагають формувати бажання бути сильними, спритними, витривалими, займатися спортом. Жвава ігрова форма проведення заходу, вдало підібраний музичний супровід, оформлення, акторська майстерність, яскраві оригінальні костюми надали святу особливого незабутнього колориту та викликали море вражень усіх присутніх.

Діти разом із запальними Малюком та Карслоном змагалися в силі, швидкості, кмітливості. Під енергійну музику вихованці гралиі виконували танцювальні рухи з Фіксиками – Сімкою, Шпулею та Масею. Радість і захоплені посмішки малюків викликали привітна Білосніжка та її подружки Ромашка та Розочка, жартівливий спортсмен Кіндеріно та ПеппіДовгапанчоха. Під фінальну пісню діти веселилися разом з батьками, педагогами і учасниками свята. На згадку про спільну розвагу малюки отримали медалі, фрукти та розмальовки.

Усмішки, аплодисменти та гарний настрій у всіх учасників розваги та присутніх були найвищою оцінкою практичної підготовки майбутніх фахівців дошкільної освіти.

Для студентів організація подібних заходів – відповідальний і водночас надзвичайно цікавий етап професійного становлення, адже тільки в реальних умовах можна зрозуміти всю складність, різноплановість та особливість роботи вихователя. Майбутні педагоги-дошкільники мали змогу проявити свою творчу особистість, професійну обізнаність та здібності, уміння створювати позитивну атмосферу взаємодії з дітьми.

Дитяча радість вкотре переконує всіх присутніх на дозвіллі у тому, якою великою справою є творити добро, дарувати дітям любов та об’єднувати зусилля заради майбутнього.

Як зазначила директор ЗДО № 39 «Веселка» Олена Юріївна Качерова: «Якщо ми любимо те, що ми робимо, то цедаєправильний результат. Отже, бажаю майбутнім колегам-дошкільникам крок за кроком іти до важливої цілі – бути конкурентоспроможним  висококваліфікованим фахівцем».

Юлія  Семеняко
асистент кафедри дошкільної освіти

На фото: найкращі моменти зустрічі з дітьми
Фото з архіву кафедри

 

  Під покровом ночі…

Студентська Рада БДПУ, яка й придумала цей цікавий захід і регулярно втілюючи його в життя, весь час щось удосконалює, уточнює, робить його більш привабливим…. Мова йде про напівказкову, феєричну «Ніч у головному». На завершення минулої суботи до «нічного БДПУ» завітали десятки як і своїх, університетських, так і гостей та учасників другого обласного фестивалю «HISTORY FEST».

Зацікавленим студенти дали можливість  оригінально пірнули в історію нашого навчального закладу – від початку існування чоловічої гімназії і крізь століття – аж до нинішніх  університетських буднів. Всім, звичайно, було цікаво під час такої незвичної екскурсії…

«Університетське Слово»

Світлини Ярослави Сокол
(Студклуб)

Освітлене оновлення 5-го корпусу БДПУ

Минулого суботнього вечора (о 21.00) в нашому університеті   пройшла урочиста церемонія відкриття оновленого й освітленого фасаду 5 корпусу БДПУ.  Його фасадна реконструкція відбулося завдяки підтримці  Запорізької обласної та Бердянської міської рад і їх субвенцій. Ректор університету, професор Ігор Богданов та міський голова Володимир Чепурний під час виступів висловлювали свої захоплення істотними зовнішніми змінами та коротко розказали про те, яким чином і з якими зусиллями вдалося покращити лице корпусу.

Будівля університету, куди входить 5 корпус БДПУ, є історичною будівлею, котрій майже 120 років. Вона пам’ятає учнів чотирикласного училища, для яких її звели ще в далекому 1900 році.
У 20-х роках минулого століття коридорами цієї будівлі бігали діти рибалок, докерів та робітників – учні семирічної трудової школи №1 імені Першої Бердянської Ради. Вона також пам’ятає й полум’я Другої світової війни, яке майже зруйнувало її, і щасливі посмішки бердянських дітлахів, котрі увійшли у відроджену з попелу  війни шістнадцяту школу.
У 1987 році дана будівля стала осередком вищої освіти, в якій  розпочалася фахова підготовка студентів Бердянського педагогічного інституту. А зараз 5-й корпус БДПУ привітно розчиняє двері перед майбутніми вчителями, психологами, хореографами, логопедами, соціальними педагогами – творцями нової школи України.
Церемонія завершилася  флешмобом «Хай квітне наша держава!».

Сергій Сінча,

студент 3-ж групи ФФСК

Світлини автора та Ярослави Сокол (Студклуб)  

 

 

А тренери та судді хто? Звичайно – наші!

В останню  суботу травня (25. 05. 2019 р.) в міському палаці спорту пройшов чемпіонат Бердянська з класичного пауерліфтингу та класичного жиму лежачи. На цих змаганнях, які завершували навчально-тренувальний 2018-2019 рік, свою силу демонстрували атлети відділення пауерліфтингу ДЮСШ відділу сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому, СК «Арена» та ФОК «Водник». Змагання проходили серед юнаків та в відкритій віковій групі серед чоловіків та жінок, яких підготували тренери ЗМСУ Сергій Певнєв, ЗПФКС Леонід Котенджи, МСУ Андрій Охріменко та МСУ Руслан Літус.

У змаганнях брали участь атлети від 13 до 48 років, та цієї різниці у віці ні в залі розминки, ні на змагальному помості ніхто й  не помітив. Всі пауерліфтери показали свої найкращі результати сьогодення, підбивши підсумки тренувального2018-2019 року.     Гарною традицією спортивного Бердянська є продовження спортивних наслідків у родинах. Так, наприклад, наймолодший учасник змагань Влад Шматов – племінник МСУ з баскетболу, випускниці БДПУ, члена збірної команди України Вікторії Шматової.

Суддівство чемпіонату з класичного пауерліфтингу проводили судді міжнародної категорії з пауерліфтингу IPF – доцент, завідувач кафедри ТМФВ факультету фізичного виховання БДПУ  Леонід Котенджи та старший викладач кафедри фізичного виховання Руслан Літус.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами Руслана Літуса)