Другий обласний фестиваль «HISTORY FEST»

Минулої суботи, 25 травня, в міському парку ім. Шмідта проходив своєрідний ярмарок професій, в рамках якого студенти та викладачі БДПУ презентували свої спеціальності.  Із його відкриттям присутніх привітали: ректор університету, професор Ігор Богданов, голова профспілкового комітету, депутат міської ради Віталій Лола та декан гуманітарно-економічного факультету, доцент Тамара Макаренко. Цьогоріч партнерами фестивалю виступили: Інститут історичної урбаністики, Молодіжна рада Бердянська, центр «Академії ремесл», Студентська рада БДПУ…
Учасники фестивалю відвідали майстер-класи з гончарства від заслуженого народного майстра О. О. Вільчинського, долучилися до виготовлення сувенірів у ювелірній майстерні Москаленка, брали участь у весільних обрядах, плетінні сіном, кераміка-розписі – від Академії ремесел. Організатори подбали і про дозвілля найменших відвідувачів фестивалю, організувавши майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок та квест “У пошуках динозавра”.    Університетські науковці запропонували відвідувачам оригінальні лекції: професор БДПУ Ігор Лиман – доповідь “Таємничі сторінки Бердянська”; доценти Олена Авдеєва – “Як розпізнати відьму”; Світлана Баханова – проводила  цікаву екскурсію, а  Валентина Папанова – презентувала “Таємниці степових пірамід”. Бердянський машино-будівний професійний ліцей підготував для відвідувачів  ярмарки локацію «Українська кузня».
Кожен факультет БДПУ  підготував свою локацію, аби продемонструвати присутнім власні здобутки та напрацювання.  Зокрема, представники ФФВ знайомили з правилами першої медичної допомоги, ФППОМ – демонстрували виставку картин; ФФМКТО – механізованих роботів; ФФСК – з відеокамерою показували ази по взяттю інтерв’ю: з чого треба починати, як себе поводити в кадрі; ФДССО – відкрили дитячий салон «Аквагрим», де кожен міг поринути у дитинство з Мері Попінс…
…А взагалі, треба було тільки побувати цього суботнього там, де проходило це чудове дійство – побачити, почути, відчути… Хто не був – світлини для вас…

Сергій Сінча,
студент 3-ж групи ФФСК БДПУ

Фото автора

Виставка, яка торкається сердець

В аудиторії 142 головного корпусу БДПУ 21 травня ц. р.  відбулося відкриття виставки «Український єврейський сімейний альбом» в рамках святкування Дня пам’яті та примирення. Заходи відбулися за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, а партнерами у місті Бердянську виступила ГО «Платформа суспільної взаємодії». Виставка вже була представлена більш ніж у 30 містах України, та її відвідали майже 3000 осіб.
На заході були присутні проректор з науково-педагогічної роботи Вікторія Ліпич, викладачі та студенти гуманітарно-економічного факультету. Зі вступним словом до присутніх звернувся завідувач кафедри історії і філософії ГЕФ, професор, доктор історичних наук Ігор Лиман. Радниця міського голови з питань міжнародної діяльності та залучення інвестицій, представниця організаторів виставки Наталія Криворучка ознайомила присутніх з метою проекту Trans.History та розповіла про Інститут Centorа.

Професор кафедри правознавства, доктор педагогічних наук Костянтин Баханов, який давно досліджує теми Голодомору та Голокосту, поділився своїми враженнями та асоціаціями від виставки. Костянтин Олексійович зазначив, що ця виставка передає вміння єврейського народу цінувати свою історію та своє коріння.
Відкриття виставки завершилося переглядом та обговоренням фільму «Людина з обличчям», створеному ГО «Мнемоніка», м. Рівно. Фільм розповідає про Праведника Народів Світу українця за походженням Якова Сухенка, який героїчно рятував євреїв під час війни.
На завершення присутні мали можливість більш детально ознайомитися з представленими на виставці світлинами. Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з експонатами виставки «Український єврейський сімейний альбом», яка буде знаходитися в аудиторії 142 головного корпусу БДПУ ще протягом тижня.

Ірина Нагай,
заступник декана ГЕФ
Світлини з архіву автора

Вітаємо з захистом докторської дисертаціїВалентину Миколаївну Школу!

15 травня 2019 року в спеціалізованій вченій раді Київського національного університету імені Тараса Шевченка успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філологічних наук за спеціальністю 10.01.01 – українська література («Фольклоризм української драматургії 20–30-х років ХХ ст.») доцент кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства БДПУ Валентина Миколаївна Школа, науковий консультант – доктор філологічних наук, завідувач кафедри української літератури НПУ імені М. П. Драгоманова, професор В. Ф. Погребенник. Комісія одноголосно визнала представлену роботу гідною, відзначила високу якість виконання, професіоналізм, чіткі, переконливі та науково обґрунтовані відповіді Валентини Миколаївни. Колектив кафедри радіє появі сьомого доктора філологічних наук і щиро вітає талановиту колегу з блискучим захистом!

Бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів, наснаги у майбутніх наукових пошуках! Той факт, що Валентина Миколаївна відразу після захисту поїхала на конференцію до Коломиї, свідчить про невгамовне бажання продовжувати досліджувати нові горизонти науки і улюбленої діяльності!

Шановна Валентино Миколаївно, ми Вами дуже пишаємося і щиро зичимо міцного здоров’я, великого щастя в житті та вірної удачі!

Колектив кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства факультету філології та соціальних комунікацій БДПУ