Звеличуй слово крилами душі! (2)

Сьогодні, 14 травня, в 202 аудиторії 5б корпусу БДПУ відбулася презентація дев’ятого випуску поетичної збірки «Живі перлини». Її авторами виступили студенти ФФСК, ГЕФ, ФППОМ, ФДССО, ФФМКТО. Цей захід також відвідали викладачі ФФСК, студенти та запрошені гості.

Студенти на тлі класичної музики та фото і відео фрагментів розповідали вірші про Тараса Шевченка, про рідну мову, співали та розповідали поеми про кохання.

Під час святкування слово надавалося завідувачу кафедри української мови та славістики професору Марії Греб, заступнику декана факультету філології та соціальних комунікацій з наукової та міжнародної діяльності доценту Ганні Вусик, заступнику декана ФФСК з навчально-методичної роботи, доценту Оксані Каліберді і проректору з науково-педагогічної роботи, доценту Вікторії Ліпич. І кожна із них вклала у свій виступ щирість, радість та враження від обдарованих та таких близьких по духу поетів.

Для урочистого вручення дев’ятого випуску літературного альманаху «Живі перлини» на сцену запросили авторів та поетів: Бережну Софію, Жигулу Каріну, Мельник Романа, Чухно Софію, Мельник Тетяну, Пономарь Ольгу, Реву Оксану, Тихеньку Віту, Черкес Галину, Черньонкова Ростислава, Щербакову Анастасію, Стариченко Лілію, Чернишенко Альону та Кравченко Людмилу. Також вручалися і грамоти за заслужені перші, другі та треті місця за найкращі та проникливі твори.

Святкування закінчилося  фінальною піснею та груповим знімком викладачів і студентів.

Сергій Сінча
Студент 3-ж групи
Фото кафедри соціальних комунікацій

 

Актуальні проблеми біології та здоров’я людини 

Вже стало доброю університетською традицією в травні підбивати підсумки наукової діяльності викладачів та студентів і висвітлювати її позитивні тенденції. 14 травня в рамках фестивалю науки відбулося засідання студентської секції «Актуальні проблеми біології та здоров’я людини».

Проблеми здоров’я людини стосуються кожного, тому секція, яка присвячена проблемам біології та здоров’я людини зібрала слухачів з різних факультетів БДПУ, серед яких були студенти і викладачі кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології та економіко-гуманітарного коледжу БДПУ. Студенти представили актуальні, цікаві та змістовні доповіді з проблем біології, екології, фізичної реабілітації та здоров’я людини.

Свої наукові доробки щодо фізіологічних особливостей організму людей похилого віку та їх пристосування до фізичних навантажень продемонструвала студентка 3 курсу факультету фізичного виховання Олена Романенко (науковий керівник – доц. С. М. Хатунцева), доповідь якої було визнано найкращою.

Надзвичайно цікавими та предметними були доповіді М. Богданової студентки 2 курсу ФДССО «Дієтичне харчування дітей із синдромом Дауна», В. Бесхлєбної студентки 2 курсу ФВВ «Актуальні проблеми спортивної підготовки жінок» (науковий керівник – к.пед.н., доц. С. І. Кара), О. Глущенко студентки 3 курсу ФВВ «Компоненти професійної підготовки майбутніх фіхівців з фізичної реабілітації» (науковий керівник к.пед.н., доц. С. І. Книш), К. Кравець студентки 2 курсу факультету фізичного виховання «Оздоровчо-рекреаційні заняття як форма дозвілля студентської молоді» (науковий керівник – ст. викл. І. С. Расторгуєва).

Ґрунтовну доповідь презентував Олександр Соловйов «Донорство як соціальна проблема», студент 4 курсу факультету фізичного виховання (науковий керівник ст. викладач Н. С. Пшенична).

Жваву дискусію спричинила доповідь студентки Бердянського економіко-гуманітарного коледжу БДПУ Н. Кулікової «Безпека харчових продуктів як запорука підвищення якості життя» (науковий керівник – викладач Л. О. Яцюк).

Також свої наукові роботи представили студенти В. Барабаш (науковий керівник – к. біол. н., доц. В. В. Гнатюк), О. Тонєва (науковий керівник – к. н. з фіз. вих. та спорту, доц. В. М. Осіпов)¸ О. Тарасенко (науковий керівник –– к. мед. н., доц. Л. М. Томіч).

За результатами роботи секції «Актуальні проблеми біології та здоров’я людини» найкращі студенти отримали грамоти за активну участь у студентській науковій конференції.

Ми пишаємося досягненнями наших студентів, адже їхні здібності та наукові здобутки – це наше натхнення!

 

Лілія Томіч,
к. мед. н., доцент кафедри основ здоров’я,
фізичної реабілітації та екології
Світлини з архіву кафедри

Науковий брифінг «Засоби збереження біорізноманіття Північного Приазов’я»

Дні науки на факультеті фізичного виховання традиційн 13 травня о 11.00 в аудиторії 145, було відкрито науковим брифінгом на тему «Засоби збереження біорізноманіття Північного Приазов’я», присвячений «Міжнародному дню біорізноманіття» та «Європейському дню парків», «Дню вчителя біології»…

Ініціаторами організації наукового брифінгу стала кафедра основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології факультету фізичного виховання за підтримки ректорату БДПУ, деканатів усіх факультетів університету, Ради молодих учених БДПУ та адміністрації Приазовського національного природного парку.

Зустріч була влаштована в межах двостороннього договору про співпрацю між БДПУ та Приазовським НПП. Головна мета наукового брифінгу – підвищення екологічної свідомості громадян шляхом обговорення основних засобів збереження біорізноманіття Північного Приазов’я у теорії та практиці.

На свято зійшлося чимало гостей, серед яких були студенти та викладачі Бердянського державного педагогічного університету, Бердянського економіко-гуманітарного коледжу, представники Приазовського національного природного парку (ПНПП) (Хльосткін Олександр Миколайович та Грибанов Сергій Сергійович – інспектори І-ї категорії державної охорони природо-заповідного фонду Бердянського природоохоронного науково-дослідного відділення ПНПП.). Крім того, на захід були запрошені директор Будинку дитячої та юнацької творчості «Центру розвитку дітей та молоді» відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Ірина Іванівна Капітонова, та співробітники БДЮТ – Тетяна Михайлівна Гришина і Катерина Геннадіївна Мавсесян та науковий співробітник відділу природи Бердянського краєзнавчого музею Світлана Дмитрівна Дуленко.

Із привітальними словами виступили перший проректор БДПУ, доктор педагогічних наук, професор Ольга Іванівна Гуренко, завідувач кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології, доктор педагогічних наук, доцент Світлана Миколаївна Хатунцева та директор Будинку дитячої та юнацької творчості «Центру розвитку дітей та молоді» Ірина Іванівна Капітонова.

Після доповіді представника ПНПП О. М. Хльосткіна про роботу інспекторів державної охорони природо-заповідного фонду ПНПП, розпочалося активне обговорення, велика кількість запитань свідчила про зацікавлення аудиторії.

Науковий брифінг провів, підбив підсумки та виступив із заключним словом кандидат біологічних наук, заступник декана з наукової роботи та міжнародної діяльності, доцент кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології Віталій Васильович Гнатюк.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами кафедри)

Такі цікаві дні науки

Із усіх 22-х університетських кафедр не знайдеться сьогодні такої, де б не кипіла в ці дні напружена наукова робота, бо саме в рамках фестивальних днів науки кожен викладач і більшість студентів намагаються продемонструвати всю велич проведеної наукової діяльності…

Ось, скажімо, сьогодні, 14 травня, успішно пройшла студентська наукова конференція спеціальності «Музичне мистецтво» (секція «Теоретико-методичний аспект мистецької освіти в закладах загальної середньої освіти та в закладах вищої освіти»).

Свою наукову та сценічну майстерності демонстрували: Онишук Тамара – «Сучасний вчитель мистецтва в НУШ (науковий керівник – доцент І. В. Дубінець); Пономарьова Анастасія – «Стоїть гора високая» – яскравий приклад українських пісень літературного походження» (науковий керівник – доцент П. Б. Косенко); Джупанов Олександр – «Формування життєтворчих компетентностей дітей  засобами казкотерапії» (науковий керівник – доцент С. М. Сергієнко); Петренко Ірина – «Українська народна пісня-романс «Ой, не світи місяченьку» як зразок усної народної творчості XVII–XVIII століть» (науковий керівник – доцент П. Б. Косенко); Каширіна Юлія – «Підготовка майбутнього вчителя музичного мистецтва до інструментально-виконавської діяльності» (науковий керівник – доцент С. М. Сергієнко) та багато інших.
Після теоретичної частини студенти проводили різноманітні ігри, грали на музичних інструментах, співали…

«Університетське Слово»
Світлини редакції

За честь маєм привітати президентських стипендіатів!

Із наказу Міністерства освіти і науки України № 485 від 15 квітня ц. р. «Про призначення академічних стипендій Президента України студентам вищих навчальних закладів на ІІ семестр 2018/19 навчального року» дізнаємося, що серед удостоєних такої честі є й студенти факультету фізичного виховання Руслана Краснова, факультету філології та соціальних комунікацій Олексій Савчук та  факультету дошкільної спеціальної та соціальної освіти Євгеній Шалупня.

ВІТАЄМО!

«Університетське Слово»

«Звеличуй слово крилами душі…»

Саме під такою назвою пройшла презентація студентського альманаху, яка зібрала в аудиторії поціновувачів поезії та любителів рідного слова. Ми звикли думати, що написання поезії – прерогатива людей, які так чи інакше пов’язані з філологією, що лише їм під силу виразити життя власного внутрішнього «Я» засобами поетичного слова. Однак таке твердження не є аксіомою. І це переконливо довели студенти різних спеціальностей, які відважно взяли в руки перо та перенесли свої емоції й почуття, думки та погляди, сподівання і надії на аркуші піддатливого паперу.

Доброю традицією кафедри української мови та славістики є випуск студентського літературного альманаху «Живі перлини», дев’ятий випуск якого презентовали 14 травня 2019 року в стінах БДПУ. Його автори – студенти факультету філології та соціальних комунікацій, факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв, факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти,  дошкільної, спеціальної  та соціальної освіти, гуманітарно-економічного факультету. Допомогли втілити творчі задуми студентів викладачі Греб М.М., Олійник Е.В., Глазова С.М.

Розмаїта тематична палітра поезій свідчить про широкий світогляд молодих поетів, які у своїх творах звертаються до інтимної лірики (Чухно Софія, Кравченко Людмила, Жигула Карина), порушують гострі соціальні та етико-моральні питання, розмірковують над сенсом людського буття (Пономарь Ольга, Мельник Тетяна, Рева Оксана, Мельник Роман, Чернишенко Альона ін.). Значна кількість віршів присвячена вияву патріотичних почуттів і стійкої громадянської позиції авторів щодо місця української культури й мови в житті нашого народу (Тихенька Віта, Рева Оксана,  Бережна Софія,  Черкес Галина, Стариченко Лілія, Черньонков Ростислав). Образ величної Природи  став об’єктом уваги Іванової Альони, Жигули Карини та Щербакової Анастасії.

Власне презентація альманаху «Живі перлини» надала змогу авторам особисто представити поетичні доробки широкому загалові. Окрасою свята стали пісні у виконанні Коваленко Яни.

Тож, із упевненістю можна констатувати про появу цікавих, оригінальних поетів-початківців у середовищі студентства, які виражають настрої та думки сучасності. І хоча голос молодих поетів поки ще слабкий, але вони прагнуть ділитися своїм світлом з іншими людьми.

Насамкінець звертаюся до творчої молоді словами геніальної Ліни Костенко: «Не проміняйте неповторне…» і бажаю авторам і надалі  втілювати в життя всі свої ідеї та задуми в царині поезії!

Марія Греб, завідувач кафедри української мови та славістики

Stud Wave – справжній студентський відпочинок!

Кожен студент мріє про гучну вечірку – як у кіно, а Бердянський державний педагогічний університет – це місце, де збуваються мрії!  То ж  з ініціативи нашої студентської ради та студентського клубу був організований неймовірний захід, який залишиться в пам’яті кожного студента.

11-12 травня  відомий в Бердянську «Райський  куточок»  відчинив свої двері для активних та цілеспрямованих.

Протягом двох днів студенти займались саморозвитком на тренінгах та майстер-класах.
Під час неформальної бесіди з нашим ректором, професором Ігорем Богдановим та головою комітету профспілки, депутатом Бердянської міської ради Віталієм Лолою студенти почули відповіді на всі свої запитання  та дізналися  секрети  успіхів.

Викладачі БДПУ Ольга Фролова, Ольга Сербова та Марина Родіонова під час своїх майстер-класів та тренінгів поділились зі студентами цікавою інформацією, навчали правильно ставити цілі та  їх досягати…  Олена Колпакчи вправно занурила всіх в атмосферу творчості на своєму майстер-класі «АРТ-тимбілдінг». А з Оленою Авдєєвою  студенти навчалися правильно мріяти, створивши «КАРТУ-мрії».

Відпочили душею й тілом під час йоги на  заході сонця. Влаштували вечірку  в стилі 80-х та 90-х років, та співали пісні біля вогнища.

Отримавши масу позитивних емоцій, чутно було лише одне питання: «Коли буде наступний Stud Wave?!». А ми віримо, що він  стане гарною студентською традицією.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами студради та студклубу)

 

Панельна дискусія на ГЕФ

Учора, 13 травня, в стінах головного корпусу університету відбулася Панельна дискусія «Євроінтеграція: історичний, політичний та економічний аспекти», організована викладачами та студентами гуманітарно-економічного факультету та проходив в рамках святкування Всеукраїнського фестивалю науки-2019 та Дня Європи.

Цього разу в пізнавальній вікторині брали участь студенти другого та третього курсів спеціальностей Історія, Правознавство, Економіка та Фінанси, страхування та біржова діяльність. Перед початком планерної дискусії всім присутнім було запропоновано до перегляду документальний фільм «Історія Європейського союзу».

Дві команди змагалися за перемогу. До складу першої команди ввійшли: Берегова Юлія, Вареник Вадим, Рожкова Анастасія, Маєвська Ольга, Васютіна Марія та Антоненко Ірина. Другу команду представляли Чегринець Діана, Сорокіна Олена, Рожнов Андрій, Сентюшкін Геннадій, Володченко Антон, Ледовська Луіза.

За правилами гри командам належало змагатися в кількох раундах, кожен з яких складався із розширених запитань. Перемогла саме та команда, яка набрала найбільшу кількість балів. Запитання були доволі прості, але стосувалися різних аспектів Європейського Союзу: його географії, політичного, економічного та культурного життя. «Ми навмисно не підбирали занадто складних запитань, адже нашою метою не є просте визначення найерудованіших гравців. Для нас головне, щоб молодь змогла дізнатися щось нове про ЄС, весело провести час та отримати корисну інформацію про Представництва ЄВ в Україні, – розповіла організатор гри заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Наталя Іванова.

Почесне журі, до складу якого входили к. ю. н., доцент кафедри правознавства Катерина Дудорова, к.е.н., доцент кафедри економіки і фінансів Світлана Жваненко та студент ОС Магістр Олексій Короткий, підбило підсумки та визнало переможця: за результатами вікторини, I місце посіла команда № 1, яка перемогла з рахунком 33:26. Учасники команди отримали сертифікати від кафедр на додаткові бали. Крім того,  всі учасники отримали солодкі  подарунки від деканату гуманітарно-економічного факультету. А наостанок на згадку про цей яскравий і пізнавальний захід усі разом зробили спільне фото.

Гра сподобалася усім: і гостям, і вболівальникам, і учасникам. Команди порадували своєю жвавістю, а глядачі – гарячою підтримкою. А це, повірте, буває далеко не в кожній аудиторії. Тож дякуємо усім за ГРУ!

Ірина Нагай,
заступник декана з виховної роботи ГЕФ
Світлини з архіву факультету