Сторінки наукового потенціалу БДПУ

У рамках Днів науки університетська бібліотека презентувала виставку «Науковий потенціал БДПУ 2019». Її символом стало широке і розлоге древо знань, де шість гілок – факультети, які  представили монографії, історичні дослідження, підручники, навчальні посібники, методичні комплекси та багато інших видань 2016-2019 років, що складають науковий доробок викладачів Бердянського державного педагогічного університету.

Ірина Філон,
завідувач відділом обслуговування
Світлини Галини Потапенко,
бібліотекаря 1 категорії

Відзначили 15-ліття «Музичної вітальні»         

У художньому музеї імені І. І. Бродського 14 травня ц. р. відбувся творчий захід, присвячений 15-річчю з дня заснування «Музичної вітальні» кафедри теорії та методики  навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету. Бурхливими оплесками зустріли учасники свята відео-вітання від народного артиста України, керівника державного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії В. В. Реді; заслуженої артистки України, доцента Харківського державного інституту мистецтв імені І. Котляревського Н. І. Руденко; колективу Національної академії педагогічних наук України. Зі святом учасників «Музичної вітальні» вітали викладачі та студенти Національної музичної академії імені П. І.Чайковського, колектив Мелітопольської школи мистецтв, а також учасниця проекту «Голос Бердянська», випускниця Азовської школи мистецтв Орина Павлова.

У творчому заході взяли участь: випускники та студенти спеціальності «Музичне мистецтво»: У. Єгорова, І. Кірілюс, О. Отришко, Ю. Каширіна, М. Лук’янчиков, О. Демічев, О. Танов, П. Семененко;  концертмейстери  кафедри – О. Смолка, Г. Гайнетдінова, студенти спеціальності «Хореографія».  Звучали класичні та сучасні твори, джазові та хореографічні композиції.  Цикл  п’єс «Портрети художників»  презентувала  автор та виконавець цих творів, концертмейстер кафедри Юлія Махотіна.

Подяки за активну творчу діяльність, професійну майстерність та з нагоди 15-річчя «Музичної вітальні» від університету учасникам концерту  вручила заступник декана факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв кандидат педагогічних наук, доцент В. В. Бурназова. З вітальним словом до учасників «Музичної вітальні» звернувся й начальник міського відділу культури М. О. Шостак та нагородив їх грамотами за популяризацію музичного мистецтва в Бердянську.

«Університетське Слово»
(за матеріалами керівника
«Музичної вітальні» Г. Ю. Гайнетдінової)

 

Виставка та майстер-клас юної майстрині

На кафедрі професійної освіти, трудового навчання та технологій факультету ФМКТО 15 травня ц. р. в рамках декади технологічної освіти пройшла урочиста подія: відкриття  персональної виставки студентки 2 курсу спеціальності технологічне навчання Тетяни Мельник, на відкриття якої прийшли викладачі кафедри, студенти спеціальності «Технологічне навчання та гості – студенти, що навчаються на фізико-математичному відділенні.

Цього ж дня під керівництвом доцента кафедри ПОТНТ Юлії Бєлової та при підтримці завідувача кафедри, доцента Валентини Перегудової відбувся семінар «Кумісайга – традиції японського мистецтва: український погляд», на якому студенти почули про історію виникнення цього виду мистецтва, дізналися про тонкощі техніки виконання виробів у цьому виді декоративно-прикладного мистецтва. Студенти обговорили питання добору інструментів та приладів щодо роботи у цієї техніці, визначили дидактичні можливості формування уваги, уяви, пам’яті, мислення тощо у тих, хто опановує це мистецтво, визначили вікові можливості навчання цьому ремеслу.

На завершенні відвідувачі семінару мали можливість на практиці закріпити отриманні знання – Тетяна Мельник провела майстер-клас із виготовлення картин у техніці кумі сайга.
Роботами юної майстрині Тетяни Мельник можна помилуватися на другому поверсі другого корпусу БДПУ. Ласкаво просимо усіх зацікавлених!

Дмитро Вертипорох,
старший викладач кафедри професійної освіти, трудового навчання та технологій факультету фізико-математичної, комп’ютерної і технологічної освіти БДПУ

Світлини автора
 

«Почни і ти не зможеш зупинитися!»

15 травня в 142 аудиторії викладачі кафедри історії та філософії професор Вікторія Константінова та старший викладач Юлія Королевська провели воркшоп «Від стратегічної мети до результатів: можливості студентів».

Сьогодні на гуманітарно-економічному факультеті діє науковий осередок, який прагне до розширення та заохочення інших. Тому було проведено захід, під час якого студенти-історики Ярослав Горбаль, Юлія Капустєнко, Микола Оверченко, Олена Сорокіна та Аліна Шостак (випускниця БДПУ) розповіли про свій досвід.

Які можливості є у студентів університету? Що таке гранти, форуми та воркшопи? Як писати мотиваційні листи? З чого почати і як продовжити? Як побувати в передових ВУЗах України? Як побачити Європу? Все це і навіть більше було на воркшопі.

Кожен зі студентів, спираючись на свій досвід участі, намагалися відкрити новий світ іншим. Адже те, що говорять викладачі, здається казкою, але коли говорять свої колеги – це мотивує.

Від БДПУ до міжнародних грантів, від мрії до нових звершень. Кожен з доповідачів у своєму виступі намагався означати труднощі, з якими може зіткнутися кожен, розповісти про перспективи, які відкриваються після участі у різних заходах, і дати пораду де ж шукати ці проекти, форуми та гранти.

Воркшоп став дуже корисним для всіх, хто мріє про подорожі, нові знайомства та постійний саморозвиток.

Усі презентації згодом будуть викладені на сайті, тому слідкуйте за новинами!

 

Олена Сорокіна, студентка гуманітарно- економічного факультету
Світлини Катерини Казакевич

«Медіакартина світу: формування особистості під впливом медіа»

Саме під такою назвою сьогодні, 16 травня, на базі кафедри соціальних комунікацій БДПУ відбулася ІІІ Міжрегіональна студентська конференція. Науковий захід пройшов у рамках Днів науки–2019. Співорганізаторами конференції виступили: Запорізький національний технічний університет та Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Конференція розпочалася із привітань заступника декана з науково-дослідної роботи  та міжнародної діяльності ФФСК доцента Ганни Вусик та завідувача кафедри соціальних комунікацій, доцента Юлії Мельнікової.

Проблематика наукових пошуків учасників була різноманітною. Під час секційних засідань студенти виступили з доповідями, які присвячені питанням: медіатекст, як засіб формування особистості; ефекти та тренди новітніх медіа: блогосфера, мікроблогінг, соціальні мережі, подієві комунікації, геосоціальні сервіси; формування особистості засобами візуальної комунікації, інформаційна грамотність, медіаосвіта та медіакомпетентність у контексті світових та вітчизняних тенденцій; тривіальна та елітарна література у контексті виробництва масової інформації та прикладні комунікаційні технології у системі медіакартини світу.

У конференції взяли участь 63 учасника із закладів вищої освіти Бердянська, Запоріжжя, Старобільська та Києва. Результати роботи конференції будуть опубліковані у збірнику тез наукових доповідей.

Кафедра соціальних комунікацій
Світлини з архіву кафедри соціальних комнунікацій