Щирі привітання із успішним захистом!

На засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.452.05 в Інституті педагогіки НАПН України м. Києва 23 травня ц. р. відбувся успішний захист дисертації «Формування професійних компетентностей майбутніх учителів у процесі вивчення хімії» на здобуття наукового ступеню кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.02 – теорія та методика навчання (хімія).

Під керівництвом доктора педагогічних наук, професора Максимова Олександра Сергійовича дисертаційну роботу підготувала ст. викладач кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології ФФВ БДПУ  Наталія Пшенична.

Колектив факультету фізичного виховання щиросердечно вітає Вас, Наталіє Сергіївно, із захистом та бажаємо успішного втілення всіх творчих і наукових задумів, наснаги в професійному зростанні й у майбутніх наукових пошуках! Нехай підґрунтям щасливого особистого життя і плідної професійної діяльності буде лише міцне здоров’я та удача, натхненна думка й щирі почуття, підтримка родини та колег!

Колектив факультету фізичного виховання

Світлини з архіву кафедри основ здоров’я,

фізичної реабілітації та екології

Про семінар – від кафедри

23 травня 2019 року на базі факультету філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету відбулось урочисте відкриття VІІІ Міжнародного науково-методичного семінару з болгарської мови, літератури, культури та історії (організатор – кафедра української мови та славістики (https://bdpu.org.ua/faculties/ffsk/structure-ffsk/kaf-ukr-mova/), відповідальна – кандидат філологічних наук, доцент Світлана Корнієнко (https://bdpu.org.ua/faculties/ffsk/structure-ffsk/kaf-ukr-mova/composition-kaf-ukr-mova/kornienko/)).

Семінар проходить 23–24 травня за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства освіти і науки Болгарії, факультету філології та соціальних комунікацій Бердянського державного педагогічного університету, Культурно-інформаційного центру болгаристики “Кирилиця”, факультету гуманітарних наук Шуменського університету ім. Єпископа Костянтина Преславського.

Мета заходу: сприяти вивченню болгарської мови та літератури, розширити  знання з історії, культури та мистецтва Болгарії, презентувати нову навчальну, художню та інформаційно-довідкову літературу і періодику з болгаристики, підтримувати традиційні наукові й культурні зв’язки між Україною та Болгарією.

Учасниками семінару стали вчені з України (Київ, Львів, Харків, Мелітополь, Бердянськ, Приморськ), Республіки Болгарії (Софія, Шумен, Велико Тирново) та Румунії (Ясси). Студенти, магістранти, аспіранти, учителі, викладачі представляли такі заклади освіти і науки: Університет ім. А.І. Куза (Румунія), Інститут болгарської мови ім. проф. Любомира Андрейчина Болгарської академії наук, Інститут дослідження населення та людини Болгарської академії наук, Софійський університет імені Святого Климента Охридського, Шуменський університет імені Єпископа Костянтина Преславського, Київський лінгвістичний університет, Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна і, звичайно, Бердянський державний педагогічний університет.

З вітальним словом виступили проректор з науково-педагогічної роботи Бердянського державного педагогічного університету, кандидат філологічних наук, доцент Вікторія Ліпич і заступник декана факультету філології та соціальних комунікацій з навчально-методичної роботи, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Каліберда. На пленарному засіданні свої доповіді виголосили іноземні гості: методист навчання болгарської мови при відділі освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради, відряджена Міністерством освіти і науки Республіки Болгарії, Лалка Денчева, викладач болгарської мови Національного військового університету ˮВасил Левскіˮ (м. Велико Тирново, Республіка Болгарія) та Приморського регіонального українсько-болгарського багатопрофільного ліцею Аксенія Тодорова, а також викладач музики Першої основної школи (м. Варна, Республіка Болгарія), відряджений Міністерством освіти і науки Республіки Болгарії, Деміров Діян.

Щиро вдячні учасникам семінару за плідну співпрацю!

Кафедра української мови та славістики

Світлини з архіву кафедри

Семінар із болгаристики

Сьогодні, 23 травня, на факультеті філології та соціальних комунікацій відбувся VIII міжнародний науково-методичний семінар з болгарської мови, літератури, культури та історії. Ідейний організатор – доцент кафедри української мови та славістики Світлана Корнієнко. На заході були присутні та виступали: проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Вікторія Ліпич, заступник декана факультету філології та соціальних комунікацій з навчально-методичної роботи Оксана Каліберда, методист із методики навчання болгарської мови при відділі освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Лалка Денчева, викладач музики із Болгарії Діян Деміров, викладачі та студенти ФФСК.

Студенти та викладачі представляли свої доповіді на різноманітні теми щодо болгарської мови, літератури, культури та історії, запропоновані організаторами цього семінару. Студенти 2-го курсу факультету демонстрували свої таланти в танцях та в піснях. Зокрема, студентка Яна Коваленко виконала пісню болгарською мовою, а інші студенти 2-го курсу представили відоме запальне болгарське «Хоро»…

Тетяна Кольва,
студентка ФФСК

Світлини автора та Юлії Барно

Дні науки конкретними справами

У Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка на базі кафедри журналістики (зав. кафедри – доктор філологічних наук, професор Наталія Поплавська), яка відзначила 15 років від дня заснування, 9–11 травня ц. р.  проходила Міжнародна наукова конференція «Сучасні тенденції розвитку медіагалузі і регіональні ЗМІ», у якій взяла участь професор кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства БДПУ, член Національної спілки журналістів України Вікторія Зарва з доповіддю «Література як суб’єкт публікації на сторінках студпреси БДПУ», виконуючи обов’язки модератора в секції «Література в контексті масової інформації». Отримано сертифікат.

У межах роботи конференції відбулися поїздки до Марійського духовного центру в с. Зарваниця; до фортифікаційної оборонної споруди в мальовничому місті Збараж Тернопільської області, найкраще збереженої фортеці на Тернопільщині, шедевру замкового мистецтва, неоціненної пам’ятки архітектури краю XVII ст. – до Збаразького замку, який був фамільною резиденцією князівських родів на Тернопіллі.

В. А. Зарва також узяла участь у проведенні робочого засідання науково-методичної комісії із журналістики та інформації МОН, де відбулися зустрічі з координатором телевізійного проекту «Стоп корупції» Романом Бочкалою. Відомо, що громадська організація «Стоп корупції» є незалежною організацією, що проводить незалежні журналістські розслідування і правозахисну діяльність з метою запобігання зловживанню владою, протидії корупції і сприяння демократичним перетворенням в Україні. У Тернополі було презентовано освітній проект СтопКору «Дорогу молоді!» з пропозицією до студентів долучитися до моніторингу регіональних ЗМІ під час парламентських виборів: http://bit.ly/30bnXsF.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами кафедри)

 

Черговий успіх наших програмістів

Студент 6-го курсу ФФМКТО Євген Заволока зайняв призове місце в цей раз на престижній Всеукраїнській студентській олімпіаді з спеціальностей “Інформатика”, яка пройшла в Харківськім політехнічнім інституті 24-25 квітня цього року, в якому прийняли участь сильніші учасники ведучих університетів України. Випередив у впертій боротьбі в фінальному турі багато відомих технічних и національних вишів він зайняв почесне 3-те місце зі спортивного програмування, про що оргкомітет змагань офіційно нещодавно повідомив ректорат нашого університету. Інший учасник студент 3-го курсу Влад Меснянкін також зайняв 20-те почесне місце і потрапив в першу третину фіналістів.

Ці успіхи свідчать про високий рівень підготовки провідних студентів факультету і наявності великого потенціалу навчання професійному програмуванню в нашому місті. Вітаємо переможців!

 

Олександр Сосницький,
доцент кафедри КТУНІ Олександр Сосницький,
Володимир Лаврик,
асистент кафедри КТУНІ

На світлині: бронзовий призер індивідуальної першості України з програмування Євген Заволока

 

Добрий початок бердянських команд у всесвітніх змаганнях ACM ICPC 

Чудово почали наші програмісти в цьому році виступ в щорічному циклі головних міжнародних студентських змагань зі спортивного програмування ACM ICPC, які викликають великий інтерес в області комп’ютерних наук по всьому світу. 1-й етап змагань як 1/8 фіналу ACM ICPC традиційно пройшов 16-18 квітня в Запорізькій політехніці, в якому від Запорізької області брали участь 45 команд, паралельно з якими на одному суддівському сервері змагалися 78 команд південних Одеської, Миколаївської та Херсонської областей, а також АР Крим, разом 123 команд. БДПУ вперше виставив 3 команди, які в запеклій боротьбі вперше всі пройшли на наступний 2-й етап (1/4 фіналу ACM ICPC). Разом з командами Запорізької політехніки вони очолюють рейтинг студентського програмування в області.

В обласному заліку перша команда (Євген Заволока, Дмитро Венецькій, Володимир Меснянкін) трохи поступилася минулим 1-м місцем провідній команді Запорізької політехніки, але зайняла 2-ге місце – це спорт. Друга команда (Марк Буркут, Валерій Паценталюк, Валерій Захаров) впевнено посіла 9-те місце. Третя команда (Андрій Саліонов, Роман Малий, Ігор Бова) зайняла 14-те місце У загальному заліку по півдню України ці команди зайняли, відповідно, 8, 27 і 38 високі місця з 123. Команди тренують доцент кафедри комп’ютерних технологій в управлінні та навчанні і інформатики Олександр Сосницький і асистент кафедри Володимир Лаврик.

Наші команди успішно змагалися і перемагали провідні національні, технічні та педагогічні університети та інші вищі навчальні заклади не тільки Запорізької області, але і всього півдня України. Це свідчить про високу професійну підготовку кращих студентів з комп’ютерних технологій в БДПУ, хорошим зв’язкам факультету ФФМКТО і кафедри комп’ютерних технологій з провідними школами міста, а також відповідає інноваційним традиціям Бердянська, який дав багато талановитих вчених і фахівців. Також це означає, що фундаментальну освіту і професійну підготовку за новими перспективними технологіями цілком можна отримати в БДПУ не виїжджаючи в інші міста і далекі країни з такими ж загальновизнаним дипломами.
Бажаємо успішної підготовки і виступу всім командам на 2-му етапі!

 

Олександр Сосницький,

доцент кафедри КТУНІ,

Володимир Лаврик,

асистент кафедри КТУНІ

На світлині: срібні фіналісти першості України серед вишів перша команда БДПУ, капітан команди Євген Заволока, тренер команди Олександр Сосницький

 

Для вчителів району

Учителі трудового навчання та технологій, початкових класів, методисти комунальної установи «Районний методичний кабінет» 19 травня ц. р.  долучилися до методичного Workshop, що проводився на базі Бердянського державного педагогічного університету.

Важливим моментом заходу стала жвава дискусія «Сучасні тенденції розвитку трудового навчання», яку запропонував доцент кафедри професійної освіти трудового навчання та технологій  Микола Пелагейченко. Під час обговорення було зроблено акцент на  перспективи та тенденції розвитку трудового навчання як важливого складника різнобічного розвитку особистості школяра і є засобом розвитку його творчої компетентності.

Цікавим та корисним для вчителів району став майстер-клас «Вовняний живопис», що запропонувала гостям Workshop викладач кафедри професійної освіти трудового навчання та технологій БДПУ Олена Савицька. Опанування нетрадиційними техніками декоративно-ужиткового мистецтва (одна з яких – вовняний живопис), є важливою умовою становлення педагогічної творчості вчителів трудового навчання та технологій.

Необхідно також відзначити й участь у Workshop декана  факультету фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти Вікторії Жигірь і завідувача кафедри професійної освіти, трудового навчання та технологій Валентини Перегудової, які у своїх виступах висвітлили актуальні питання організації трудового навчання у сучасних школах в умовах трансформації системи загальної середньої освіти.

Завдяки творчій атмосфері, високому професіоналізму організаторів подібні заходи практичного спрямування є надзвичайно важливим фактором для пошуку шляхів удосконалення технологічної освіти у школах  шляхом розширення професійного кругозору методистів та практикуючих учителів.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами факультету)