Клінічна практика майбутніх реабілітологів

Червневими днями відбулася звітна конференція з клінічної практики у майбутніх фізичних реабілітологів. Метою конференції було підведення підсумків, якими студенти-практиканти засвідчували свою підготовленість до обраної  професії. Кожен здобувач вищої освіти звітував про результати власної практичної діяльності.

Найбільш вражаючим був звіт практикантів, які відвідували КУ «Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» Бердянської міської ради Запорізької області, адже майбутні реабілітологи мали можливість долучитися до роботи з дітьми з особливими потребами. На думку студентів, це, водночас, важкий та цікавий досвід, адже саме через турботу та допомогу таким дітям приходить розуміння важливості та цінності фізичної реабілітації.

Також цікавими були виступи студентів, які набували практичних навичок у Бердянській філії ТОВ «Центр хребта «Eurospine». Практиканти продемонстрували вражаючі результати, адже їм вдалося не лише набути нових навичок, а й відчути себе співробітниками центру, доказом чого став захоплюючий відеоролик. Майбутні реабілітологи залишилися задоволеними роботою в центрі, і запевнили, що повернуться знову. Також вони подякували викладачам кафедри основ здоров’я, фізичної реабілітації та екології факультету фізичного виховання Бердянського державного педагогічного університету за плідну співпрацю з центром.

Також свою роботу представили студенти, які проходили практику в КУ “Запорізький обласний центр професійної реабілітації інвалідів” ЗОР.  З їхнього звіту ми дізналися про те, що центр реабілітації має свою власну душу, яка ніби обіймає кожного відвідувача і допомагає відчути себе щасливішим.

Варто зазначити, що клінічна практика допомагає нам стати справжніми професіоналами, бути на крок ближче до професійної діяльності в сфері фізичної реабілітації.

Анастасія Димова,
студентка 3 курсу спеціальності «Фізична реабілітація»
факультету фізичного виховання
Бердянського державного педагогічного університету
Світлини з архіву кафедри

Світ без насилля

Наприкінці минулого тижня студенти спеціальностей «Соціальна робота» і «Соціальна педагогіка» і за сумісництвом активні члени Волонтерського загону «Палітра добра» під керівництвом доцента кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти Анастасії Тургенєвої долучились до масштабної акції «Світ без насилля».

Акція відбулась 6 червня на Приморській площі міста Бердянськ як підсумковий захід робочої групи у рамках проекту «Єдність заради безпеки жінок Приазов’я», який реалізується ГО «Жінка Майбутнього». Програма акції передбачала цікаві заходи не тільки для дорослих, але і для дітей. Усі бажаючі мали змогу долучитись до інтерактивних конкурсів, квестів та запальних танців.

Студенти-волонтери допомагали не тільки вирішувати організаційні питання, оформлювати захід, та координувати діяльність учасників акції, але і були активними глядачами та учасниками майстер-класів і заходів у рамках програми акції.

Нагадаємо, що викладачі кафедри соціальної роботи та інклюзивної освіти та здобувачі вищої освіти зі спеціальностей «Соціальна робота» та «Соціальна педагогіка» стали співорганізаторами проекту і 20 травня організували та провели квест, тематика якого була пов’язана із протидією множинної дискримінації та гендерно-обумовленого насильства по відношенню до жінок та дітей. Метою заходу було ознайомлення майбутніх соціальних працівників і соціальних педагогів із організаціями та особливостями їхньої діяльності, в контексті вирішення проблеми насильства у місті Бердянськ.

Студенти-волонтери загону «Палітра добра» є активними учасниками майже всіх масштабних заходів нашого міста. Так, вони здобувають безцінний досвід, розширюють коло професійних контактів, вчаться взаємодіяти та співпрацювати з різними категоріями населення та стають професійніше задля майбутнього України.

Анастасія Сердюченко,
здобувач вищої освіти 1-го курсу
спеціальності «Соціальна робота» ФДССО
Світлини з архіву кафедри

Ідеї НУШ вивчаючи

6 червня ц.р. в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького розпочала свою роботу ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Особистісно-професійний розвиток учителя Нової української школи: світові освітні практики, український контекст».

Вітальним словом конференцію відкрив ректор університету Анатолій Солоненко, який акцентував увагу на тому, що сьогоднішня подія – це не просто наша повсякденна робота, це – наше сьогоднішнє свято! «Я пам’ятаю, як в 2016 році, коли почався старт Нової української школи, наш колектив одразу сприйняв цю подію. Сприйняв, бо ми є тим університетом, який в першу чергу повинен готувати вчителів-фахівців для Нової української школи. Протягом конференції нас чекає багато роботи».

7 червня ц.р. у межах конференції відбулася робоча нарада Першого заступника Міністра освіти та науки України Павла Хобзея, директора Департаменту освіти і науки Запорізької облдержадміністрації Тетяни Озерової з учасниками конференції; презентовано досвід впровадження педагогічних інновацій в освітній процес закладів загальної середньої освіти; майстер-класи, виставки, урочисті відкриття освітньо-наукових лабораторій.

Викладачі кафедри початкової освіти ФППОМ (декан – професор Людмила Коваль) брали активну участь в роботі вищевказаної конференції. Професор Алла Крамаренко, доценти Олена Малицька, Лада Чемоніна, Лариса Попова та старший викладач Тетяна Ніконенко мали можливість ознайомитися із сучасними інноваціями роботи початкової школи в умовах НУШ.

Досить цікавим було урочисте відкриття освітньо-наукової педагогічної лабораторії початкової школи, представлене завідувачем кафедри початкової освіти, доцентом Світланою Дубягою. Викликало зацікавленість організація освітніх осередків для здобувачів початкової освіти, які дещо відрізняються від стандартних класів НУШ, оскільки декілька кабінетів було задіяно для ефективної організації освітнього простору в умовах наближених до навчання в ЗЗСО. Відвідування саме таких заходів дає можливість обмінятися досвідом щодо підготовки майбутніх учителів початкової школи для НУШ, визначити власні вектори підвищення ефективності їх профпідготовки та сприяти наближенню практично орієнтованої готовності студентів до потреб ЗЗСО, поліпшуючи матеріально-технічну базу ФППОМ, як того вимагає сучасна підготовка учня.

Університетське слово
(за матеріалами кафедри початкової освіти ФППОМ)
Світлини з архіву кафедри