Міжнародна конференція на півдні Словаччини

В останній день весни та в перший день літа (31.05 – 01.06) відбулася щорічна Міжнародна наукова конференція «Ekonomické, politické a právne otázky medzinárodných vzťahov 2019» (Economic, Political and Legal Issues of International Relations 2019). Організатор конференції – Економічний університет в Братиславі. Конференція проводилася на півдні Словаччини – у с.Вірт, в пансіонаті, що належить Економічному університеті в Братиславі.

Виступи учасників конференції було присвячено проблемам Європейського Союзу, європейської інтеграції, сучасним питанням світової економіки, міжнародної політики, правовим, культурним та соціальним аспектам міжнародних відносин, а також проблемам сталого розвитку.

Доцент кафедри економіки, підприємництва та фінансів к.е.н. Несторенко Тетяна Петрівна представила результати роботи міжнародного колективу дослідників University on the local labor market: an example of Ukrainian University (співавтори – науковці з Вищої технічної школи в Катовіце д-р Александер Остенда та магістр Магдалєна Вєжбік-Стронська).

Після оприлюднення матеріалів конференції на сайті Економічного університету в Братиславі збірник матеріалів буде надісланий для індексації в WoS.

За матеріалами кафедри економіки, підприємництва та фінансів
Світлини: Тетяна Несторенко.

Подарунок бердянській малечі від студентів БДПУ

У понеділок зранку затишний хол головного корпусу БДПУ вибухнув веселими вигуками дітлахів. Причина цього галасу – розважально-ігрове шоу «В світі дитинства», підготовлене студентами-хореографами.

Передував програмі цікавий флешмоб на сходинках, учасниками якого стали малята, що пізнають мистецтво танцю на додаткових заняттях з хореографії.

«Упродовж десяти років студенти ІІІ курсу складають залік з дисципліни «Мистецтво балетмейстера», який проходить у вигляді казки, куди запрошують вихованців дошкільних закладів освіти. Сьогодні на святі присутні вихованці ДЗО № 1, 3, 41. Наші студенти працюють у дошкільних закладах освіти хореографами.  Флешмоб, який ви побачили, – це результат їх роботи», ­– поділилася з редакцією Олена Мартиненко.

Мама Назарчика Чепрасова зазначила, що програма їм дуже сподобалась, була динамічною, веселою і оригінальною – музично-танцювальна форма проведення казки спонукала глядачів до активної участі. «Всі дітки і гралися, і танцювали разом зі студентами. І, звичайно ж, малим дуже приємно було отримати солодкий подарунок». Ольгу Чепрасову підтримала Інна Сова, вихователька ДЗО № 41: «Діти були у захваті, всю дорогу схвильовано обговорювали казку, сміялися. Дуже гарно, що у шоу були задіяні всі глядачі. Студенти виступили на найвищому рівні. Не залишили байдужими жодного маленького гостя».

Своїми враженнями поділилася і мама однієї з маленьких танцівниць ансамблю «Вербиченька» Таїсії: «Нас запросили сьогодні виступати у Вашому чудовому навчальному закладі, що ми із задоволенням і зробили. У майбутньому плануємо вступати до лав БДПУ».

Отож, ростіть і мужнійте, малята, а БДПУ чекатиме талановитих і творчих особистостей у своїх стінах

 

Юлія Мельнікова, завідувач кафедри соціальних комунікацій БДПУ
Світлини авторки

БДПУ – співорганізатор Міжнародної наукової конференції в Братиславі

Продовжується співробітництво Бердянського державного педагогічного університету з Вищою школою економіки і менеджменту публічної адміністрації в Братиславі (Словаччина). 30 травня на базі словацького вишу була проведена Міжнародна науково-практична конференція «Соціальні, економічні, правові та фінансові виклики в контексті глобальної трансформації», одним із організаторів якої був БДПУ. До складу програмного комітету конференції була запрошена доцент кафедри економіки, підприємництва та фінансів к.е.н. Несторенко Тетяна Петрівна.

Конференція була присвячена сучасним проблемам в різних галузях економіки, суспільному секторі, питанням проведення реформ в країнах Європейського Союзу та в Україні тощо.

На пленарній секції Т.П.Несторенко представила результати дослідження „The modern tendency of the development of tertiary education“ (співавтори – к.е.н., доц. Несторенко О.В. та Дубровіна В.А.).

Після проведення конференції відбулася зустріч представників українських вишів – співорганізаторів конференції – з керівництвом словацького вишу, на якій обговорювалися можливості організації спільних навчальних програм, стажування, обміну студентами.

За матеріалами кафедри економіки, підприємництва та фінансів
Світлини Тетяна Несторенко.

Мовчання минулих століть говорить у музеї

1 червня, у перший день літа, відбулася подія, яку справді можна назвати неординарною: в Музеї історії міста Бердянська відкрито археологічну виставку «Таємниці степових пірамід».

«Винуватці» свята – Бердянське археологічне товариство «Ольвія – Арго», якому виповнюється вже 40 років, та, звичайно, натхненник і організатор всіх експедицій – кандидат історичних наук, доцент Валентина Папанова. На виставці вперше представлені знахідки із розкопок курганів у Бердянському та Пологівському районах. Тут можна побачити артефакти, які є предметними свідками життя нашого краю від 5000 до 700 років тому (племена доби бронзи, скіфи, сармати, печеніги, половці).

На заході присутні згадували цікаві та важливі історії з минулих розкопок, а також говорили про майбутні подорожі. Саме на цьому наголошували ректор нашого університету проф. Ігор Богданов та декан гуманітарно-економічного факультету доц. Тамара Макаренко. Загальний дружний настрій підтримали і гості – журналісти фестивалю «Азовське літо».

 

Ольга Харлан, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української та зарубіжної літератури і порівняльного літературознавства

Світлини автора

Захист дитини заради майбутнього

Разом живемо, разом радіємо, разом розвиваємося! Під таким слоганом відгримів Family Day 1 червня, у Міжнародний день захисту дітей в Бердянську. Це свято проводиться з 1950 року більш ніж у 30 країнах світу, а в Україні святкується з 1998 року.

Безліч цікавих локацій, яскраві фотозони, розваги, концертні майданчики, різноманітні майстер-класи, частування, аква-грім і багато іншого – все це чекало малюків з батьками на бульварі Шевченка.

Осторонь такого грандіозного свята не залишився й Бердянський державний педагогічний університет. Безпосередню участь узяв факультет дошкільної, спеціальної та соціальної освіти. Як зазначила заступниця декана з виховної роботи, доцент Надія Кот, на університетській локації працювали студенти спеціальності «спеціальна освіта», які надали дітлахам значну кількість ігор для розвитку дрібної моторики, мовлення, постановки звуків, розвитку дихання. Паралельно вони презентували логопедичний пункт, що працює в 5 корпусі університету і надає консультації для мешканців міста абсолютно безкоштовно.

Крім того, наші студенти брали участь у відкритті фестивалю, працювали волонтерами у багатьох локаціях і фотозонах у ростових костюмах.  Доцент кафедри прикладної психології та логопедії Євгенія Линдіна прокоментувала, що до проведення Family Day залучено близько 50 студентів та співробітників БДПУ, а саме свято організовано чудово і масштабно.

Своїми враженнями поділилась з нами проректорка з науково-педагогічної роботи, доцент Вікторія Ліпич: «Нашу затишну, цікаву і корисну для дітей локацію відвідав і ректор університету професор Ігор Богданов. До святкування долучилась студентська рада, зокрема голова студради Дмитро Кіосов, активісти Микола Аверченко, Вікторія Перевертайло, Владислав Кушнеренко, Юлія Полівода і провідний фахівець відділу виховної роботи Дарина Литвиченко.

Студенти гуманітарно-економічного факультету проводили майстер-клас для діточок з виготовлення ляльок-мотанок, а факультет фізико-математичної, комп’ютерної та технологічної освіти організував пізнавальну локацію з робототехніки».

Ганна Сизко, Роман Костромицький, Анастасія Носко і багато інших викладачів прийшли на родинне свято зі своїми дітьми, які танцювали, грали, фотографувалися, насолоджувалися по-справжньому жарким літнім днем.

Такі чудові осередки радості, дитячого сміху, захоплення і щастя у наш бурхливий час конче потрібні для того, щоб нагадати, що суспільство повинно шанувати права дитини, оскільки саме діти є запорукою нашого щасливого майбутнього.

Юлія Мельнікова
кандидат філологічних наук, доцент кафедри соціальних комунікацій

Світлини кафедри соціальних комунікацій