«Твоя країна» в Бердянську

Цього тижня до Бердянська завітали гості: в рамках всеукраїнського руху «Твоя Країна» приїхали студенти з Харкова, Херсона та Мелітополя.

eQBj1Oe-XIk

Всеукраїнський рух «Твоя Країна» – це надзвичайний проект, який об’єднує людей з усієї України та допомагає побачити мальовничість нашої держави, гаслом якого є – «Побачити 25 областей України до 25 років».

rOVnZ0nI-yE frfHFRRP1xU (1) 7ttuBS1RbC0

Координаторами проекту в Бердянську стали студенти та СтудРада БДПУ, які ініціювали проведення проекту та з радістю показали місто. Хлопці та дівчата побували в нашому університеті, в гостях у телерадіокомпанії «ТБ-Бердянськ», на психологічному тренінгу та в інших цікавих місцях. А найголовніше – побачили море в усій його красі під час екскурсії на Косу (див. світлини).

pcJ2FfImOJc

В цілому всі залишились дуже задоволеними відвідинами міста та отримали незабутні враження.

Велику допомогу в організації проекту надали: профспілковий комітет університету (голова – Віталій Лола), кафе «Файна Юкрайна», «Трактир» на вул. Тищенко, та антикафе «Час Є». Дякуємо їм за співпрацю.

Аліна Зінченко,
координатор проекту,
студентка ІСПКО
Світлини автора

 

У творчій майстерні «Білої лілеї» і вчителя-майстра

П`ятниця, 13-го листопада – моторошна й загадкова, як ми зазвичай звикли вважат?… Але студенти 33, 31 та 41 груп Інституту філології та соціальних комунікацій БДПУ зламали цей стереотип, довівши, що цього «страшного» дня можна поринути у світ прекрасного й поетичного…Під керівництвом старшого викладача Ольги Харіної та кандидата філологічних наук Ірини Співак вони мали змогу відвідати чергове засідання клубу прихильників поезії «Біла лілея», яке відбувалося в Бердянській спеціалізованій школі №16. Учитель-методист, заступник директора з НВР, учитель української мови та літератури Олена Нюкало разом зі своїми учнями допомогла знову поринути в дитинство, оскільки на засіданні обговорювали творчість відомого дитячого письменника Івана Андрусяка.

SDC18103

Декламуванням віршів, інсценуванням, співом діти змогли передати творчу особистість письменника, його «здитинчилість», розкрити грані таланту й показати, що вивчати й читати сучасну літературу треба. Оскільки Іван Андрусяк відомий як дитячий письменник, багато хто думає, що його творчість проста й нецікава, бо – дитяча. Але учні нам ще раз підтвердили, що до дитинства треба вміти доростати…

SDC18072

Почалося засідання з традиційного гімну клубу у виконанні учнів школи та вчителів. Після цього ведучі допомагали відтворити світ  надбання митця, гортаючи сторінки-сходинки його творчості. І першу сторінку відкрив вірш «Твір на користь читання», головна  ідея якого – «Не читаєш, а їси – користі не буде» – стала девізом зібрання. Згодом потішив виступ емоційних, жвавих і непередбачуваних третьокласників, які декламували вірші «Звірячої абетки». Як відомо, сам Іван Андрусяк неодноразово був гостем БСШ №16, залишив чимало автографів і розповідав багато цікавого. Тож, діти, декламуючи вірші, тримали в руках літери, з яких усі потім склали прізвище автора. До того ж, учні продемонстрували й свої театральні здібності: глядачам випала нагода подивитися інсценізацію «Казочки про зайчика».

SDC18102 (1)

Цікавою була інформація й про те, що чимало віршів автора було покладено на музику, зокрема присутні в залі могли насолодитися прослуховуванням пісні «Мухомори» у виконанні Олега Кензова та поринути у світ дитинства під час виконання колискової ученицями школи в супровід пісні Тоні Матвієнко. Потішили й учні старших класів, які декламували вірші  І. Андрусяка рідною українською мовою та англійською. Відкриттям також стало те, що сам письменник займався й перекладацькою діяльністю. Учителі й учні продемонстрували нам фрагмент зі спектаклю Томаса Стернза Еліота.

SDC18102 (1)

Учасники клубу завершили засідання традиційним гімном клубу, побажали всім творчої наснаги й подякували за увагу. Викладачі БДПУ Ольга Іванівна та Ірина Едуардівна подякували Олені Володимирівні  Нюкало за таку чудову можливість відвідати засідання клубу, а ми ж, студенти-філологи, у свою чергу збагатилися новими знаннями, побачили, як вчителі проводять позакласну роботу з учнями, і, звісно ж, подякували за змогу завітати до творчої майстерні «Білої лілеї». Після зустрічі Олена Володимирівна продемонструвала «книжкове дерево», на якому були книги письменника, цікаві як за своїм оформленням, так і за змістовим наповненням.

Поринувши у світ фантазій і мрій, не хотіли покидати стіни школи. Для нас було честю побувати на такому засіданні, адже воно допомогло відкрити грані сучасної української літератури на прикладі творчості Івана Андрусяка, захотілося прийти додому й перечитати його твори. Ми переконалися, що творити дитячу літературу не так вже й легко. Кожен із нас виніс із цієї зустрічі головне: «Не читаєш, а їси – користі не буде»…

Ганна Назаренко,
студентка ІФСК  
Світлини автора

“Дипломатія і міжнародна журналістика”

З такої теми у Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації 18 листопада 2015 року відбулось відкрите практичне заняття у 34 групі студентів Інституту філології та соціальних комунікацій канд. наук. із соц. ком.,  доцент кафедри соціальних комунікацій Анастасії  Носко.

20151118_145610

 

Було розглянуто актуальні питання,  що стосуються дипломатії в контексті діяльності журналіста-міжнародний, а саме: поняття дипломатичного протоколу, основи міжнародної ввічливості, специфіку ділового спілкування, взаємозв'язок міжнародної журналістики і дипломатії.

20151118_145528 20151118_145505

На занятті було проаналізовано основи діяльності  дипломатичних представництв, дипломатичні візити представників різних держав та специфіку висвітлення дипломатичних зустрічей інтернаціональними ЗМІ.

На занятті були присутніми: заступник директора Інституту філології та соціальних комунікацій з навчальної роботи,  канд. філол. наук, доц. Ольга Сєнічева,  завідувач кафедри соціальних комунікацій,  канд. філол. наук, доц. Юлія Мельнікова,  канд. філол. наук, доц. Марина Богданова, ст. викладач Ксенія Лукач.

  20151118_145650  20151118_145846  20151118_145505  20151118_150012

Дякуємо студентам та канд. наук із соц. ком, доц. Анастасії Носко за цікаве заняття,  насичене практичними прикладами із сучасного дипломатичного світу.

 

"Університетське Слово"
(за матеріалами кафедри)
Світлини з архіву кафедри 

 

 

Відзначили Міжнародний День студента

17 листопада традиційно відзначався Міжнародний День студента – по-справжньому радісне й зворушливе свято молодості, дотепності та ентузіазму.

Студентська рада  Інституту філології та соціальних комунікацій провела багато конкурсів та відзначила  найактивніших студентів. Номінацією «Студент – суспільний діяч» був нагороджений студент 24 групи Павло Смирнов, «Краща староста ІФСК» – студентка 26 групи Валентина Ектова та «Студент – лідер студентського самоврядування» – студентка 44 групи Дар`я Калюжна.

oLt2RJXtiPA

Підбили підсумок у конкурсі  найкраще есе на тему «Моє студентське життя», за який грамотами нагородили студентку 26 групи Катерину Приходько, студентку 33-а групи Аліну Бабій та студентку 26 групи Анну Волканову. Подяку за участь у цьому конкурсі отримали студентка 25-а групи Галина Летюченко, студентка 26 групи Руслана Мінько та студентка 26 групи Анна Бойко.

dKXCGpQMIds aNGYNPImqxY 5hmLRGXj5eU (1) wRNUkBijeZ0

Нагородили також найактивніші групи ІФСК: студенти 11 групи напряму «Філологія українська мова та література» та 12 група «Філологія російська мова та література». Усіх студентів директорат інституту нагородив вітальними сувенірами та солодкими призами.

Валентина Ектова,
студентка-журналістка 2 курсу ІФСК
Світлини автора

 

Дебютували наймолодші фізики й математики

_DSC2339

…І знову на головній університетській сцені  демонстрували всі свої таланти першокурсники. Цього разу можливість показати себе випала студентам факультету фізико-математичної та технологічної освіти.

_DSC2278 

«Першачки» звеселяли викладачів та студентів-старшокурсників, співаючи, танцюючи, жартуючи,  ще раз доводячи, що студенти нашого університету – найталановитіші.

_DSC2297  _DSC2315  _DSC2312

Декан факультету ФМТО, кандидат педагогічних наук, доцент Андрій Малихін  привітав першокурсників із вдалим дебютом, «підсолодивши» їх виступ традиційними тортами від профкому (голова – Віталій Лола).

Юлія Барно,
студентка-журналістка БДПУ
Світлини Студентського клубу

Знову перша – «Хуртовина»!

DSC_0120

Зразковий народний фольклорний ансамбль БДПУ «Хуртовина»  (склад колективу – 17 студентів напряму підготовки  «Музичне мистецтво», керівник – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри музичного виховання  Інна Пащенко) 14 – 15 листопада  ц. р.  взяв участь у ХХVІ Відкритому Міжнародному фестивалі-конкурсі вокалістів «Осінній вернісаж» (культурний центр «Пектораль», Дніпропетровськ). Колектив виконав дві українські народні пісні «Гей, соколе» та «Запорізька похідна». За результатами конкурсу народний фольклорний ансамбль «Хуртовина» був нагороджений дипломом Лауреата І ступеня в номінації «Народний вокал» (V вікова категорія) за досягнуті успіхи, високу виконавчу майстерність. 

Кубок Хуртовина 2015  Диплом Хуртовина 2015

15 листопада 2015 року відбувся гала-концерт, який відкрив наш колектив українською народною піснею «Гей, соколе».

«Університетське Слово»
(за матеріалами  та світлинами ІППОМ БДПУ)