Наш Віталій Лола – на з`їзді

Минулого тижня в Києві проходив VIII з’їзд Профспілки працівників освіти і науки України, який підбив підсумки роботи організації за п’ять років. У роботі заходу від Запорізької області взяли участь: голова Запорізької обласної організації профспілки працівників освіти та науки Надія Гринь та  її заступник Юрій Юдін, а також голова профспілкового комітету Бердянського державного педагогічного університету Віталій Лола, якого було обрано членом Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України (див. світлини).

HvoDWby0--Q

Із виступів делегатів з’їзду прозвучало, що за ініціативою та наполегливістю профспілки було не допущено змін низки законів, постанов Верховної Ради України, що передбачали звуження соціально-економічних інтересів працівників галузі.

i9sIBaHaY0I py0PJw3-QHQ RMuQ7jwE_uI

Спільними силами обласних ланок заблоковано наміри влади збільшити показник кількості студентів на 1 викладача до 18 осіб. Збережено нормативи визначення кількості ставок викладачів вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації й не допущено їх передачі на фінансування з місцевих бюджетів. Опротестовано низку запропонованих Кабінетом Міністрів України заходів «шокової терапії».

Після ґрунтовного обговорення доповідей, внесення конструктивних пропозицій та відкритих дискусій, з’їзд затвердив звіт про п’ятирічну роботу Профспілки щодо соціально-економічного захисту прав освітян України, молоді, яка здобуває освіту, ветеранів педагогічної праці в умовах змін суспільно-політичного життя країни та визначив основні напрями діяльності Профспілки працівників освіти і науки України на наступні 2016-2020 роки.

Відбулися вибори голови Профспілки та його заступників. Головою Профспілки працівників освіти і науки України шляхом відкритого голосування обрано Георгія Труханова, заступниками голови – Любов Гарбаренко та Сергія Романюка.

«Університетське Слово»
(за матеріалами профкому БДПУ)
Світлини з архіву профкому

Перемога у квесті

20 листопада команда соціально-гуманітарного факультету БДПУ брала участь у студентському квесті "Студентський вибір", який проводила Бердянська міська рада.

квест5

Такі заходи – це чудова можливість краще дізнатися про Бердянськ та про людей, які в ньому мешкають. Окрім виконання завдань, команда мала зробити якомога більше добрих справ. Студенти допомагали нести важкі сумки, дарували перехожим посмішки та цукерки, прибирали сміття та навіть мити машину, а також дарували бабусям та дідусям шкарпетки і нитки. 

квест1 квест2 квест3

Ніщо не могло зупинити нашу команду на шляху до перемоги: ані холодна погода, ані втома. Чого варте тільки виконання завдання, де потрібно було продати невеличкий пакетик гречки (100 грамів) за максимальну суму. Нас врятували, купивши її за 50 гривень, і це була найбільша сума серед усіх команд. Ви тільки уявіть собі, скільки натерпілась наша дівчина, яка мала, не зупиняючи бігу, фотографувати та відсилати виконані завдання суддям. Тож наша команда цілком заслужено посіла перше місце, обійшовши команди з інших навчальних закладів. 

Це був незабутній досвід командної співпраці, яскраві емоції та позитивний заряд на весь день! 

Наталія Цедрик, 
студентка ІІІ курсу соціально-гуманітарного факультету
Світлини автора

Переймаючи автентичну естетику…

У рамках проведення тижня педагогіки Інститут психолого-педагогічної освіти та мистецтв ініціював проект «Бабусині ляльки: виховний потенціал».

Організаторами заходу виступили директор Інституту, доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти та науки Людмили Коваль, доцент кафедри педагогіки Лілія Ярощук та доцент кафедри початкової освіти Катерина Степанюк.

DSC04655

Здавна, наприкінці осені, а саме з Пилипового дня (27 листопада), коли закінчувалися польові роботи, жінки (наші прабабусі) сідали за рукоділля. Наслідуючи традиції наших предків, 23 листопада для майбутніх фахівців спеціальності «Початкова освіта», було проведено майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки «На заміжжя».

DSC04630

Перш, ніж приступити до виготовлення іграшок , студенти взяли участь у дискусії «Яка лялька потрібна сучасній дитині?». Присутні обговорили  важливість виготовлення іграшок власноруч для розвитку гармонійної особистості та шкідливість іграшок масового виробництва.

Як зазначила організатор майстер-класу, доцент Лілія Ярощук, така іграшка призначена для дівчини, яка мріє про заміжжя. І не просто про заміжжя, а неодмінно про вдалий шлюб. У народі кажуть: «Чоловік – голова, а жінка – шия. Куди шия поверне, туди і голова дивитися буде». Саме тому в цієї ляльки така довга шия. На неї намотані кольорові комірці, кожен з яких програмує певну бажану якість майбутнього чоловіка.

DSC04644 DSC04631

Переймаючи автентичну естетику українського народу, студенти не тільки засвоїли основні принципи і прийоми створення традиційної ляльки мотанки, а й поринули у світ обрядової іграшки, таємниці виготовлення якої передавалися в родині від матері до дочки.

Час минає, але й сьогодні ляльки-мотанки залишаються невід’ємною частиною побуту українського народу, пов’язаного із землеробством і домашнім вогнищем, і є символом плодючості і материнства.

Викладачі ІППОМ
Світлини з архіву інституту

 

Логопеди на свято запрошують

23-27 листопада 2015 року

Кафедра прикладної психології та логопедії

Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти запрошує всіх бажаючих до низки заходів, призначених святкуванню Дня логопеда

1_s

 

Понеділок, 23 листопада

23        Виставка «Логопед – професія творча»
Впродовж дня, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Синиця А.О., Валуйських  Ю.А., Мицик Г.М.

        Відкриття Selfi-стіни «Логопед – це покликання»
Час проведення: 10.30, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Ревуцька О.В., Лопатіна Г.О., Линдіна Є.Ю., Бондаренко Н.А., Синиця А.О., Валуйських Ю.А., Мицик Г.М.

Вівторок, 24 листопада

        «Логоритмічні хвилинки»
Впродовж дня на перервах, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: студенти-логопеди 304 групи

3         Засідання кіноклубу. Перегляд та обговорення фільму «Джуел»
    Анотація до фільму. У багатодітній сім’ї народжується дитина з синдромом Дауна. Лікарі переконують мати, що ця дівчинка стане величезним тягарем для всієї родини. Який шлях обере матір?
Час проведення: 12.00, ауд. 5б110, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Линдіна Є.Ю.

 

 

Середа, 25 листопада

4         Ігровий майданчик «Логопедичні ребуси»
• Логопедична гра «Магічні символи» (добір символів голосних і приголосних звуків).
• Логопедична гра «Чарівні палички» (добір зонду для постановки звуку).
• Логопедичне лото «Пізнайко» (співвідношення профілів артикуляції звуків зі словами).
• Логопедична гра «Уміло артикулюй» (добір артикуляційних вправ для постановки звуку).
Упродовж дня, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Синиця А.О., Валуйських Ю.А., Мицик Г.М.

         «Словесна вікторина» за участю студентів 1-3 курсів
Час проведення:12.00, ауд. 524, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Синиця А.О.

 

Четвер, 26 листопада

5         Науково-практичний семінар «Пропедевтика мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку» для вихователів дітей середнього та старшого дошкільного віку м. Бердянська на базі ДНЗ № 40 «Калинка». Теми для обговорення:
• «Вади звуковимови та їх зв'язок з аномаліями зубощелепної системи» (доц. Ревуцька О.В.);
• «Розвиток артикуляційної моторики як засіб профілактики мовленнєвих порушень» (доц. Лопатіна Г.О.);
• «Удосконалення мовлення дітей дошкільного віку шляхом розвитку фонематичного сприймання» (ст.в. Бондаренко Н.А.);
• «Розвиток дрібної моторики – крок до формування мовлення дітей дошкільного віку» (ст.в. Линдіна Є.Ю.).

         Час проведення -13.00.

6         Розповсюдження інформаційних листівок на допомогу батькам і педагогам (на базі ДНЗ № 40 «Калинка» м. Бердянська):
• розвиток фонематичного слуху;
• артикуляційна гімнастика;
• дихальні вправи;
• розвиток дрібної моторики;
• організація дозвілля дитини вдома;
• розвиток фонематичного слуху та ін.
Організатори: Лопатіна Г.О., Синиця А.О., Валуйських Ю.А., Мицик Г.М.

П’ятниця, 27 листопада

7         Відеохвилинки на перервах «Домашній логопед»
Організатори: Синиця А.О., Валуйських Ю.А., Мицик Г.М.

         Звіт волонтерського загону
Час проведення: 12.00, ауд. 524, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Мицик Г.М.

 

 

8         Підбиття підсумків логопедичного тижня, нагородження учасників
Час проведення: 12.00, ауд.524, 5 корпус БДПУ, ІСПКО.
Організатори: Ревуцька О.В., Лопатіна Г.О., Линдіна Є.Ю., Бондаренко Н.А., Синиця А.О., Валуйських Ю.А., Мицик Г.М.