Такий цікавий семінар

Співпраця викладачів Інституту соціально-педагогічної та корекційної освіти БДПУ та відділу освіти Бердянської райдержадміністрації вже стала традиційною.

30 жовтня 2015 року відбувся черговий інтерактивний семінар «Реалізація компетентнісного підходу у професійній діяльності сучасного педагога» для заступників директорів з навчальної роботи загальноосвітніх закладів Бердянського району.

Модераторами заходу стали: канд. пед. наук, доцент кафедри дошкільної освіти Бердянського державного педагогічного університету Алла Омеляненко; канд. пед. наук, доцент кафедри соціальної педагогіки Катерина Петровська; старший викладач кафедри соціальної педагогіки Анастасія Тургенєва та асистент кафедри прикладної психології та логопедії Ольга Донченко.

Захід мав на меті актуалізувати та поглибити знання учасників щодо означеної проблеми, діагностувати певні психологічні аспекти педагогічної компетентності, сформувати необхідні практичні навички компетентної управлінської та педагогічної поведінки.

Ольга Донченко,
асистент кафедри прикладної психології та логопедії

На фото: робочі моменти семінару

Фото автора

Зримі горизонти “Горизонту 2020”

Horizon-2020

29 жовтня 2015 у конференц-залі БДПУ відбувся інформаційний день програми Європейського Союзу "Горизонт 2020". За запрошенням ректора БДПУ Вікторії Зарви перед заступниками деканів факультетів і директорів інститутів, завідувачами кафедр БДПУ виступила керівник контактного пункту "Горизонт 2020" Галина Усатенко (Київський національний університет ім. Тараса Шевченка). 

Особлива увага була приділена специфіці "Горизонту 2020" у порівнянні з іншими програмами ЄС, напрямкам та структурі програми, умовам участі та процедурі підготовки проектних пропозицій на конкурс. 

Із презентацією виступу можна ознайомитися тут: https://bdpu.org.ua/vmz-mg.html 

Ігор Лиман,
професор БДПУ,
координатор міжнародної діяльності університету 

 

 

Зустріч у «Казці»

30 жовтня відбулася зустріч професора БДПУ Лариси Зайцевої з педагогами смт Веселе та Веселівського району. Тепло, з українською гостинністю зустрічали науковця завідувачка Веселівського дошкільного закладу № 3 «Казка» Людмила Дубіна, педагоги та діти. Знайомство з цим дошкільним закладом вражає. Це талановиті, ініціативні, віддані своїй справі люди. Вони дійсно змогли створити казку в своєму дошкільному закладі. Радують око фонтан, море квітів, пишні кущі, хвойні дерева. Приміщення теж має свій  особливий образ. Біля кожної речі хочеться спинитися та помилуватися. Креативність педагогів відчувається в усьому. Вони придумали емблему, прапор, гімн, девіз свого дошкільного закладу. Проводять для дітей різноманітні гуртки: хореографічний, англійський, шахи, скандинавська (оздоровча) ходьба, театральний, вміли рученята, господарочка. Плідно співпрацюють з науковцями.

Цього разу педагогічний колектив зацікавили сучасні технології  математичного розвитку дітей. Під час семінару-практикуму Лариса Зайцева ознайомила педагогів з технологією формування математичної компетентності в дітей дошкільного віку, провела тренінг з навчання дітей розв’язання навчальних та практичних ситуацій (див. світлини). Активну участь в семінарі взяли й батьки.

DSC09234

 

Поєднання науки та практики дасть можливість організувати навчально-виховний процес на високому рівні з урахуванням індивідуальних особливостей кожної дитини.

«Університетське Слово»
(за матеріалами та світлинами кафедри)

Атанасіос Мустакас: «Німецька мова відкриває нові горизонти»

Нещодавно до нашого університету приїхав професор, доктор філологічних наук Атанасіос Мустакас, який проводить курси німецької мови для студентів.  Ми зустрілися з професором й попросили відповісти на кілька запитань. 

WP_20151029_12_37_16_Pro


Коротка довідка: працює в службі німецького академічного обміну DAAD; спеціальності – спільне та індогерманске мовознавство (Інститут мовознавства),
англістика – напрям мовознавства (Інститут англістики і американістики),
південнослов'янська філологія – напрямок мовознавства (Інститут славістики).

 

 

  • Що найбільше вплинуло на Вашу наукову та викладацьку діяльність? 

– Ще школярем я відвідував інші країни, як турист.  Практично всю Європу об'їздив, крім Ісландії.  У подорожах мене завжди цікавила культура, історія цих країн, ну і звичайно ж спілкування з людьми – це і послужило стимулом до вивчення філології. 

  • Чому Ви вибрали саме наш університет для викладання? 

 – Під час подорожі по Україні мене вразило ваше місто, котре було красивим і затишним, а пізніше я  дізнався, що в Бердянську є університет і вирішив співпрацювати.  Це був 2006 рік, і в мене залишилися чудові враження від колег-викладачів та студентів, і тепер я співпрацюю з вашим університетом знову. 

  • Ви викладали в інших університетах?  Розкажіть, як досвід викладання, досвід комунікації зі студентами і загальна атмосфера там відрізняються від умов, у яких живе БДПУ? 

 – Крім університету Фрайбурга в Німеччині я викладав у державних університетах Молдавії, Мороко, Мавританії, а також в українських Маріуполі та Бердянську.  У кожній країні свої особливості і різні можливості для студентів.  Українські студенти більш дисципліновані, ніж студенти в Африці, там студенти можуть дозволити собі запізнитися на 15 хвилин.  У Німеччині, наприклад, учням надається безліч можливостей – це бібліотеки, стипендії, практика в іншій країні, а також, в університеті Фрайсбурга  і у всіх університетах Європи є бюро, яке допомагає студентам шукати роботу на літо. 

  • Ви викладаєте курси німецької в нашому університеті, яка навчальна програма ваших курсів? 

– Я викладаю в четвер і в п'ятницю.  Четвер – для тих, хто абсолютно не знайомий з німецькою мовою, там ми розбираємо все з нуля, а в п'ятницю я займаюся з філологами.  На курсах ми розглядаємо базові речі, тому що курс обмежений у часі і буде триває всього три місяці, але надалі його продовжить викладач кафедри іноземних мов та методики викладання вашого університету Ольга Богданова. 

  • Чи використовуєте ви наочність на лекціях чи будь-які інші інноваційні методи викладання? 

 – Щоразу на уроки я беру таблиці та схеми, за якими студенти займаються, а також, ми слухаємо пісні, а після дивимося за текстом, які слова вони розуміють, а над чим ще варто попрацювати. Є ще в арсеналі багато чого іншого, та ліпше – завітайте на заняття й переконайтеся…

  • Чим ваші курси допоможуть нашим студентам? 

 – По-перше, майбутні педагоги зможуть ознайомиться з методикою викладання в Німеччині, по-друге, друга іноземна мова допоможе їм при влаштуванні на роботу.  Ваші студенти в університеті вивчають англійську, і це правильно, тому що це мова міжнародного спілкування, буде правильним вибір другої іноземної – німецької мови, тому що багато німецьких компаній приходять на український ринок, і їм будуть потрібні працівники зі знанням мови. 

  • Чи виникають якісь труднощі в навчальному процесі? 

– Головна проблема в процесі навчання – це явище академічного туризму.  Нерегулярне відвідування – це симптом всіх студентів пострадянського простору.  У Німеччині за три пропуски студент повинен перездавати курс заново – це мотивує їх відвідувати заняття регулярно. 

Розмову вела Юлія Барно, 
студентка-журналістка БДПУ
На фото: професор із Німеччини Атанасіос Мустакас та викладач кафедри іноземних мов та методики викладання БДПУ Ольга Богданова 


Фото автора